Nebraska

GENRE , ENSI-ILTA 28.02.2014 TÄHDET

Alexander Payne (s. 1961) on noussut 2000-luvulla arvostetuimpien amerikkalaisten elokuvaohjaajien joukkoon. Hänen ohjaustyönsä About Schmidt (2002), Sideways (2004) ja The Descendants ovat herättäneet ihastusta ja keränneet Oscar-ehdokkuuksia.

Paynen uusi elokuva Nebraska on samaa sarjaa. Se on sympaattinen kertomus ikääntyvästä miehestä ja hänen matkastaan poikansa kanssa.

Elokuvan alussa Bruce Dernin esittämä Woody nähdään harhailemassa maantiellä. Näyttää siltä, että miehellä ei ole kaikki hyvin. Ehkä hän kärsii muistihäiriöstä tai on muuten vain hajamielisen oloinen. Selviää, että hän on lähtenyt vaeltelemaan ennenkin. Woodyn vaimo soittaa heidän poikansa Davidin hätiin. Woody kertoo pojalleen voittaneensa miljoona dollaria ja olevansa menossa Nebraskaan. Kyseessä on pelkkä lehtiyhtiön mainoskirje, mutta Woody haluaa lähteä noutamaan voittorahansa naapuriosavaltiosta. Poika antaa isän pitää järjettömän kuvitelmansa, ja he lähtevät pitkälle automatkalle, vaikka äiti pitää molempia hulluina.

Matkan aikana käydään läpi isän ja pojan suhdetta ja piipahdetaan sukulaisissa. Entisillä kotikulmilla tavataan Woodyn vanha liikekumppani (Stacy Keach) ja selvitellään vanhoja kalavelkoja.

Nebraska on kuvattu tyylikkäästi mustavalkoisena, mikä saa Yhdysvaltain syrjäseudut näyttämään rumankauniilta ja ankeiltakin. Siinä mielessä Nebraska on aivan toisennäköinen elokuva kuin Kaliforniassa kuvattu Sideways tai Havaijille sijoittuva The Descendants.

Dern tekee hienon roolin itsepäisenä ja äreänä vanhana miehenä, ja hän saikin siitä ansaitusti Oscar-ehdokkuuden. Dern (s. 1936) oli suosittu näyttelijä 1960- ja 1970-luvuilla, ja hän on usein esittänyt konnaa tai muuten ristiriitaista persoonaa. Dernissä on tulisieluista karismaa, joka välittyy Woodynkin roolista. Hän esittää Woodya koko ajan naama peruslukemilla, mutta samalla hauskasti ja koskettavasti.

Dern oli Paynen valinta alusta pitäen, mutta elokuvastudio halusi tunnetumman näyttelijän, joten myös Jack Nicholson oli jossain vaiheessa ehdolla rooliin. Onneksi Payne sai pitää päänsä, sillä Woodyksi on vaikea kuvitella ketään muuta näyttelijää.

Poikaa esittävä Will Forte tunnetaan koomikkona, mutta hänkään ei lähde revittelemään, vaan tarinan tragikoomisuus tulee esiin pienillä keinoilla. David on sympaattisen tavallinen tyyppi, joka ei halua pahaa kenellekään ja yrittää vain ymmärtää hupsua isäänsä. Sekä Woody että David ovat hieman surullisia hahmoja, mutta heistä ei voi olla pitämättä.

Nebraska on Oscar-gaalassa ehdolla yhteensä kuudessa kategoriassa. Se on ehdolla parhaaksi elokuvaksi, ja Payne sai ehdokkuuden ohjauksesta. Sivuosaehdokkuudella huomioitu June Squibb on hupaisa nalkuttavana ja välillä räävittömänäkin äitinä.

Payne tunnetaan paitsi ohjaajana myös taitavana käsikirjoittajana. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan itse vastaa tekstistä. Bob Nelson sai Oscar-ehdokkuuden ensimmäisestä filmatusta käsikirjoituksestaan.


Aiheeseen liittyvät elokuvat