Oma taivas sekoittaa fantasiaa ja todellisuutta

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Ohjaaja Peter Jackson tunnetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -trilogiasta (2001–2003), kuten myös King Kong -uudelleenfilmatisoinnistaan (2005). Tällä kertaa hän on tarttunut realistisempaan, joskin kuitenkin fantasiantäytteiseen aiheeseen. Tarina 14-vuotiaana murhatusta Susie Salmonista perustuu Alica Seboldin menestyskirjaan. Tarina sijoittuu 1970-luvun syystalviseen Pennsylvanian osavaltion pikkukaupunkiin, jossa iloinen Susie Salmon (Saoirse Ronan) käy koulua, harrastaa elokuvakerhoa ja alkaa kiinnostua pojista. Sitten joulukuisena iltapäivänä Susie oikaisee kotiin maissipellon kautta, jossa tapaa naapurinmies George Harveyn (Stanley Tucci). Harvey johdattaa vastahakoisen Susien pellon alle rakentamaansa erikoiseen oleskelutilaan, jossa Susie tapaa kohtalonsa.

Susien kuolema ei ole suurikaan paljastus, sillä se selviää katsojalle jo elokuvan alkuhetkistä. Tärkeämpää on nähdä Susie kuolemansa jälkeisessä välitilassa ennen taivasta. Hän ei voi päästä taivaaseen ennen kuin on valmis luopumaan maan päälle jääneistä rakkaistaan. Myös murhaajan kohtalo askarruttaa kuollutta Susieta rajan toiselta puolen.

Peter Jackson teki itsensä tunnetuksi tietyissä piireissä jo vuonna 1987 valmistuneella Bad Taste -elokuvallaan, joka edusti nimensä mukaisesti huonoa makua. Vuonna 1994 hän esitteli nuoren Kate Winsletin Taivaalliset olennot -elokuvallaan, jossa on nähtävissä tiettyjä yhtymäkohtia tähän uutukaiseen. Oma taivas on jännittävä sekoitus realistista kerrontaa yhdistettynä fantasiamaailmaan, jossa kuollut Susie oleilee ennen pääsyään taivaaseen. Parhaimmillaan se on kiehtova ja mukaansatempaava tuotos. Mutta vastapainona se sortuu keskinkertaisuuteen. Reaalimaailmassa Susien perheen tuska sekä hänen murhaajansa oudot mielentilat on kuvattu koskettavasti, mutta tämän kaltaisia lapsenmenetystarinoita on nähty. Fantasiaosiot eivät aina oikein vakuuta, vaan jättävät katsojalle hieman onton olon.

Suurin kompastuskivi tässä, kuten joissain muissakin Jacksonin elokuvissa, on sen turhan pitkä kesto. Se tuo väistämättä ongelmia tarinan rytmitykseen, ja välillä kerronta jää tyhjäkäynnille. Sama ongelma oli King Kongissa, joka oli aivan turha pitkä ja epätasainen. Ilmeisesti Jackson ei malta luopua millään itselleen rakkaista osuuksista säilyttäen ne hinnalla millä hyvänsä.

Hannu Liekso

Tähdet: ★★★

OMA TAIVAS
THE LOVELY BONES
Yhdysvallat / Iso-Britania / Uusi-Seelanti 2009
Ohjaus Peter Jackson
Käsikirjoitus Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh, perustuu Alice Seboldin kirjaan
Pääosissa Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Susan Sarandon
Genre Draama / fantasia
Ikäraja 13
Kesto 2 t 16 min
Ensi-ilta 5. maaliskuuta


Aiheeseen liittyvät elokuvat