On the Rocks

Lämminhenkinen ja hauska elokuva. Sofia Coppola ja Bill Murray palaavat onnistuneesti yhteen.

20.10.2020 14:09
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.10.2020

Ohjaaja Sofia Coppolan uusi elokuva saapui Suomeen täydellisenä yllätyksenä, kun yhtäkkiä sosiaalisessa mediassa alkoi pyöriä On the Rocksin traileri suomenkielisillä tekstityksillä. Ensi-iltapäivä ilmoitettiin samassa mainoksessa.

Moni oli skeptinen, mutta niin se vain tuli. Applen suoratoistopalvelun ensimmäinen iso satsaus nähtiin myös Suomen teattereissa, vaikka siitä ei informoitu ennakkoon esimerkiksi toimittajille mitään.

Coppola ja Bill Murray tekivät nykyklassikoksi muodostuneen Lost in Translationin jälkeen, viisi vuotta sitten, karmean Netflix-elokuvan A Very Murray Christmas. Onneksi On the Rocks on kunnianhimoinen elokuva, eikä mitään kädenlämpöistä hupailua, joka on olemassa vain siksi, että palkkiolla ostetaan tulevan joulun lahjat.

Elokuva kertoo Laurasta (Rashida Jones), joka on onnellisesti naimisissa miehensä Deanin (Marlon Wayans) kanssa. Heillä on kaksi lasta, eikä rahastakaan ole puutetta. Laura alkaa kuitenkin epäillä miestään pitkien työmatkojen ja uuden viehättävän kollegan vuoksi.

Laura avautuu ajatuksistaan rikkaalle playboy-isälleen Felixille (Murray), jonka kanssa hän viettää aikaa enemmän kuin aikoihin. Felix on täysin tyttärensä puolella ja haluaa selvittää Deanin hämäräpuuhat – keinoja kaihtamatta.

On the Rocks on lämminhenkinen elokuva. Sen keskiössä ei kuitenkaan ole avioparin, vaan isän ja tyttären suhde. Koska Dean on kuvioista poissa, isälle ja tyttärelle jää aikaa kohdata toisensa. Vaikka Laura ja Felix ovat elämissään eri vaiheissa, he tarvitsevat toisiaan.

Murray tekee täysin sellaisen roolin, kuin Murraylta odottaa. Hän on hauska vekkuli ja naisten naurattaja, jonka sydän on lopulta oikeassa paikassa. Murrayn Felix jumaloi tytärtään.

Rashida Jones puolestaan on roolissaan mainio epävarmana ja hukassa olevana Laurana. Jones on mainio vastapari Murraylle, joka pelkällä olemuksellaan varastaa jokaisen kohtauksen, jossa on. Siinä missä Murrayn hahmo edustaa tiettyä hupia ja hulluutta, Jonesin hillitty Laura vakavoittaa kohtaukset, latistamatta niitä tippaakaan. Yllättäen myös idioottikomedioissa nähty Wayans tekee hienon roolin aviomies-Deanina.

Coppola on varmimmillaan juuri tällaisten elokuvien parissa. Kerronta on kaunista, eikä kuvasto ole vierasta. New Yorkin rikkaat seurapiirit ovat kutsuvia, kuten aina. On ilo nähdä Coppola jälleen dialogipainotteisessa draamakomediassa.

Vaikka The Bling Ring oli mielestäni onnistunut, Lumottuja pidän puuduttavana harha-askeleena. On the Rocks sen sijaan on Lost in Translationin sisarpuoli. Hyvä elokuva, vaikka ei niin terävä tai ikimuistoinen. Ystävän sisarpuolen tapaa kerran tai kahdesti, mutta ei ole kovin kiinnostunut hänen elämästään.

Coppolan käsikirjoitus on onnistunut. Laura, tai kukaan muukaan elokuvan hahmoista, ei ole yksipuolinen. Ehjät hahmot ovat rikkinäisiä ihmisiä. Kukaan ei ole täydellinen ja moraalista vajavaisuutta löytyy jokaisesta.

Elokuva on myös hauska, eikä kaikki suinkaan ole Murrayn harteilla. On the Rocks tosin vahvisti sen tunteen, että Coppola ja Murray ovat työparina mitä mainioin.

Myös elokuvan juoni välttää perinteiset sudenkuopat. On the Rocksissa on samaa Lost in Translationin lisäksi myös Somewheren kanssa – tapahtumia on paljon, vaikka elokuvassa ei tapahdu paljoa. Coppolalla on hieno kyky luoda tämän kaltaisia tarinoita.

Lopulta elokuva käsittelee myös itseä muiden ihmisten kautta. Laura on kirjailija, joka ei keksi miten jatkaa. Hänellä on kaksi lasta, mies ja isä, mutta hän etsii paikkaansa. Felixillä on rahaa ja tytär. Molempia vaivaa tyhjyyden tunne, jonka täyttäminen on suuri mysteeri.

On the Rocks -elokuvan traileri

Lisää luettavaa