Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen

GENRE ENSI-ILTA 27.01.2017 TÄHDET

Onnelin ja Annelin täydellisen pikkutyttötalon lähistölle avataan lastenkoti. Ystävättäret ihmettelevät ylenpalttiseen kuriin, järjestykseen ja siisteyteen uskovan johtajattaren toimia, kun leikkiminen on muka liian vaarallista ja mielikuvituksen käyttö turhaa ajanhukkaa. Pian he tulevat vedetyksi seikkailuun, kun he kohtaavat laitoksesta karanneen pojan (Aarni Rämö).

Tyttöjen poliisiystävä Urho Ulpukka (Jaakko Saariluoma) joutuu ikävään välikäteen, kun hänen on tehtävä mitä poliisin on tehtävä, vaikka hänen sydämensä sanoo toista. Samaan aikaan Onnelin ja Annelin omalaatuiset naapurit Tingelstiina ja Tangelstiina (Elina Knihtilä ja Kiti Kokkonen) saavat hoitaakseen kiukuttelevan kasvin.

Tyttökaksikko päättää antaa Jenni Kokanderin mainiosti karrikoimalle johtajattarelle opetuksen, johon tarvitaan kaikkia edellä mainittuja sekä Onnelin ja Annelin talvessa tavattuja vaaksanheimolaisia. Palaset loksahtelevat paikoilleen loogisemmin ja hallitummin kuin aikaisemmissa osissa.

Onnelin ja Annelin värikkäät seikkailut ovat mainioita lastenelokuvia. Ne toimivat lasten ehdoilla: lapset ovat sankareita ja aikuiset vähän hölmöjä ja tekevät vääriä asioita silkkaa aikuisuuttaan. Mikä parasta, niissä pääosassa on pienten tyttöjen muodostama ikuisten ystävien sankaripari. Nimenomaan pienille tytöille suunnattuja tarinoita ei koskaan ole liikaa. Juuri siksi – jos Salaperäisestä muukalaisesta jotain kritisoitavaa halua etsiä – hieman ihmetyttää, että käytännössä tytöt tekevät ruokaa ja neulovat poikien hoitaessa seikkailullisempaa puolta.

Näillä näkymin Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen on jäämässä toistaiseksi viimeiseksi kaksikon seikkailuksi. Lilja Lehto ja Aava Merikanto ovat kasvaneet ulos pikkutyttöjen roolista, eikä ole tarkoitus tehdä ristoräppääjiä, eli vaihtaa näyttelijöitä. Mikäli näin tosiaan on, Salaperäinen muukalainen on loistava päätös tarinalle. Se hyödyntää aikaisemmissa osissa kohdattuja ihmisiä ja tapahtuneita asioita ja soveltaa niitä sujuvasti. Tarinassa ei ole turhia rönsyjä vaan kaikki langanpäät, osa ensimmäisestä osasta asti peräisin, solmitaan yhteen erittäin tyydyttävällä tavalla.