Overlord

Mukavan pahaenteisen tunnelmallinen sotaseikkailu eksyy vieläkin väkivaltaisempien ja verisempien lajityyppien maailmaan.

8.11.2018 18:34
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 09.11.2018

Liittoutuneiden maihinnousu on vain tuntien päässä, mutta se edellyttää radioliikennettä häiritsevän saksalaisen sotilastukikohdan hiljentämistä. Jättioperaation onnistumiseksi valtava laivue laskuvarjojoukkojen sotilaita kuljettavia koneita yrittää päästä rintaman taakse massiivisen ilmatorjunnan läpi. Maahan asti päässeet pyrkivät toteuttamaan tehtävänsä, mutta pienen ranskalaiskylän kupeessa sijaitseva tukikohta tuntuu kätkevän sisäänsä jotain tavallistakin synkempää kuin vain verenhimoisia natseja.

Jossain vaiheessa huhuttiin, että Overlord olisi neljäs Cloverfield-elokuva. Niin ei kuitenkaan ole, ja kyseisen franchisen ollessa tällä hetkellä melko tuuliajolla, hyvä niin. Overlord on nimittäin tukevasti omillaan seisova omalaatuinen lajityyppisekoitus.

Elokuvan avaava lentotaistelukohtaus olisi sopinut Steven Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryaniin, ja jatkokin peilaa hyvin sodan sattumanvaraisen oloista todellisuutta. Mutta mitä pitemmälle sotilaat etenevät, sitä mielikuvituksellisempaan maailmaan he joutuvat. Loppupuoli onkin jo aivan puhdasta genreroiskuttelua.

Overlord tosin ottaa jo alkuhetkistään alkaen sellaisia taiteellisia vapauksia, että 1940-luvun realiteetteja vähänkin tunteva tuskin mitään kovin realistista odottaakaan. Koko elokuva leijuu mukavalla tavalla omassa, modernia ja vanhanaikaista sekoittavassa epämääräisessä maailmassaan, jossa melkein mikä tahansa on mahdollista.

Overlordin pääosaa aikaisemmin Jovan Adepo on tehnyt näkyvimmän roolinsa Fences-elokuvan isänsä varjossa kasvavana kapinallisena poikana. Hän on mainio jenkkisotilas, joka on monella tavalla ulkopuolinen kyynistyneiden taistelutovereittensa joukossa. Pilou Asbæk on kuin Game of Thronesin Euron Greyjoy -hahmonsa natsiupseerin releissä. Heidän ääripäittensä välissä ovat Wyatt Russell ja Mathilde Ollivier geneerisempinä toimintasankarina ja -sankarittarena.

Veripanoksia ei säästellä Overlordin alun sotaosuuksissakaan, ja mitä pitemmälle elokuva ehtii, sitä rankemmaksi kuvasto muuttuu. Paikoin meno on niin hurmeista, että on tarkistettava oliko ikäraja tosiaan ”vain” 16.

 

Overlord -elokuvan traileri

Lisää luettavaa