Pappi lukkari talonpoika vakooja

22.2.2012 14:10
MAA / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 24.02.2012

Ruotsalaisohjaaja Tomas Alfredsonin tyylikäs vakoilutrilleri sijoittuu vuoteen 1973, kylmän sodan vainoharhaiseen maailmaan, jossa kaksoisagentit ovat arkipäivää sekä idässä että lännessä.

Elokuva vetää mukaansa heti alkumetreillä. Britannian tiedustelupalvelun hanke Budapestissa epäonnistuu, ja sen seurauksena mies saa kaksi luotia selkäänsä. Vaan pian alun jälkeen elokuvan tunnelma yllättäen rauhoittuu ja muuttuu uhkaavan seesteiseksi.

Selviää, että tiedustelupalvelun sisältä vuotaa salaista tietoa ulos. Elokuvan keskushenkilö George Smiley (Gary Oldman), hyllytetty MI6:n brittiagentti, saa tehtäväkseen selvittää kuka on salaisen palvelun sisälle ujuttautunut neuvostovakooja. Nuori, aloitteleva agentti Peter Guillamin (Benedict Cumberbatch) määrätään Smileyn apuriksi.

Arkaluontoiseksi ja vaikeaksi tehtävän tekee se, että myyrä on soluttautunut aivan tiedustelupalvelun huipulle ja on ilmeisesti toiminut siellä jo pitkään. Entinen MI6:n johtaja (John Hurt) on saanut rajatuksi epäillyt viiteen agenttiin, joihin myös Smiley itse lukeutuu. Smileyn tehtävä on siis vakoilla vakoojia, ja itseäänkin siinä samassa.

Pappi lukkari talonpoika vakooja on ensisijaisesti rauhallinen elokuva. Jännitystä löytyy, mutta suurin osa draamaa tapahtuu psykologisella tasolla. Ohjaaja on halunnut pitää kiinni brittiläisestä arvokkuudesta ja pidättyväisyydestä. Se näkyy kuvauksessa, näyttelijäntyössä, lavastuksessa sekä puvustuksessa. Elokuvaa voi luonnehtia myös eleettömäksi, ja vaikka Oldman tekeekin hienon roolityön, niin hyvin vähän hänessä tapahtuu koko elokuvan aikana. Ilme ei juuri värähdä. Oldmanin Smiley on kuuntelija ja näkijä, ja sellaisena arvaamattoman vaarallinen.

Tietynlainen viileys paistaa läpi koko elokuvan. Tunteita ei näytetä muuta kuin muutaman yksittäisen tapauksen kohdalla. Vaikka elokuva on hieno ja tyylikäs, niin jotakin oleellista siitä kuitenkin jää puuttumaan. Ajoittain tuntuu, että se on jopa liian määrätietoinen ja huoliteltu. Elämännäköisyys ja uskottavuutta lisäävä särö puuttuvat lähes kokonaan. Parasta antia elokuvassa ovat siitä huolimatta näyttelijöiden vähäeleiset suoritukset, jotka ovat täynnä jännitteitä ja piilotettua uhkaa.

Ohjaaja Tomas Alfredson kannattaa pitää mielessä. Hänellä on taito käsitellä näyttelijöitä, ja lisäksi hän omaa visuaalista silmää. Harvoin elokuvaa katsoessa tulee miettineeksi värejä yhtä paljon kuin tämän kohdalla, elokuva nostaa värit esille aikakauden tunnelmiin kytkeytymällä. 70-luvulla tehdyistä elokuvista tuttu utuisuus välittyy ruskean, sinisen ja oranssin eri sävyissä niin puvustuksessa kuin lavastuksessakin.

Aikaisemmin ohjaajalta on ilmestynyt kansainvälistäkin huomiota saanut vampyyrielokuva Ystävät hämärän jälkeen. Pappi lukkari talonpoika vakooja on ohjaajan varsinainen läpimurtoelokuva. Se on ehdolla kolmesta Oscar-palkinnosta, mm. paras miespääosa ja paras sovitettu käsikirjoitus. Elokuva perustuu entisen tiedustelupalvelun agentin, kirjailija John le Carrén samannimiseen romaaniin.

BBC:n tekemä seitsemänosainen Pappi lukkari talonpoika vakooja -minisarja esitettiin Britanniassa ensi kertaa vuonna 1979, pian sen jälkeen kun romaanista oli tullut menestys. Sarja on esitetty myös Suomessa. George Smileya tv-sarjassa näytteli Alec Guinness, joka tunnetaan myös alkuperäisen Star Wars:n Obi-Wan Kenobina. Gary Oldman on maininnut, ettei halunnut katsoa tv-sarjaa kuultuaan saaneensa Smileyn roolin, jottei vaikuttuisi liikaa ja toistaisi suoritustaan Guinnessin kopiona.

Pappi lukkari talonpoika vakooja -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa