Perhe – August: Osage County

GENRE ENSI-ILTA 26.02.2014 TÄHDET

Meryl Streep ja Sam Shepard ovat addiktioilleen antautunut pariskunta: Shepard aikoinaan arvostettu, sittemmin alkoholisoitunut runoilija Beverly Weston ja Streep jatkuvan pillerinpopsimisensa syöpäsairaudellaan perusteleva, myrkkyä tihkuva Violet-vaimo. He asuttavat kahdestaan valtavaa taloa keskellä helteen haalistamaa Oklahoman preeria.

Kun Beverly katoaa, Violetin tueksi saapuvat hänen Mattie Fae -siskonsa Charles-miehineen (Margo Martindale ja Chris Cooper) sekä Ivy-tytär (Julianne Nicholson). Paikalle hälytetään myös Beverlyn ja Violetin kaksi muuta tytärtä. Äidistään mahdollisimman kauaksi halunnut ja vuosia tapaamisia vältellyt Barbara (Julia Roberts) yrittää peitellä tosiasiaa, että hänen oma perheensä on hajoamassa, vaikka aviomies Bill ja tytär Jean (Ewan McGregor ja Abigail Breslin) mukana ovatkin. Juliette Lewisin esittämä Karen saapuu mukanaan sulhasensa Steve (Dermot Mulroney) ja pyrkii hautaamaan kohtaamisen alla piilevät jännitteet ja yleensä elämän realiteetit loputtoman höpötyksellä ja pilvilinnoissa elämisellä.

Taustalla tapahtumia seuraa Beverlyn ennen katoamistaan palkkaama kotiapulainen Johnna (Misty Upham). Kun paikalle vielä saapuu Mattie Faen ja Charlesin poika, ”pikku-Charles” (Benedict Cumberbatch), on pöytä kirjaimellisestikin katettu tapaamiselle, jossa vain vaivoin kurissa pidetyt katkerat muistot ja tunteet ryöpsähtävät valloilleen. Tässä perheessä välittäminen tarkoittaa toisen nujertamista ennen kuin tämä pystyy vahingoittamaan itseään. Hiljalleen niin pienet kuin suuretkin salaisuudet paljastuvat, ja katkeruus siirtyy jälleen yhden sukupolven eteenpäin. Mainiot näyttelijät pääsevät osoittamaan taitonsa tappavan myrkyllisen dialogin sinkoillessa.

John Wells on aikaisemmin ohjannut ja tuottanut lähinnä tv-sarjoja. Perhe on hänen toinen elokuvansa vuoden 2010 The Company Men jälkeen. Viimeksi mainitussa Wells jo työskenteli Perheessä tärkeässä roolissa olevan, sukuun avioliiton kautta värvättyä selväjärkistä Charlesia näyttelevän Cooperin kanssa.

On selvää, että Wells viihtyy isojen näyttelijäjoukkojen kanssa, mutta joko tv-työn tai Perheen näytelmätaustan vuoksi hän ei täysin pysty poistamaan elokuvasta sitä paikoin vaivaavaa lavastetun teatraalisuuden tuntua. Toisaalta tärkeimmässä kohtauksessa, suuren päivällispöydän ääressä käytyyn pitkään, helvetilliseen yhteisateriointiin hän luo elämää ja liikettä, vaikka se helposti olisi voinut jähmettyä liikkumattomaksi.

Oscar-kisassa Streep on nimetty ehdokkaaksi pääosakategoriassa ja Roberts sivuosasta. Käytännössä ehdokkuuksien olisi pitänyt mennä toisin päin, sillä Violet on näkyvyydenstään huolimatta tarinan este, joka perheen ohjakset käsiinsä ottavan Barbaran olisi ylitettävä tai sysättävä syrjään kasvaakseen itse ihmisenä. Streep on kuitenkin niin vahva roolissa, että hän jättää varjoonsa kaikki muut ympäriltään, ehkä mainioita Cooperia ja Martindalea lukuunottamatta. Robertsin hahmoa on myös näytelmästä aavistuksen pyöristetty, nyt hän osoittaa lähinnä vahvaluonteisuutta eikä mahdollisuuksia äitinsä kaltaiseksi katkeraksi hirviöksi osoittavaksi naiseksi.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat