Peter von Kant

François Ozonin tulkinnassa Reiner Werner Fassbinderin elokuvasta päähenkilöiden sukupuolet on muutettu, mutta muuten se toistaa melko uskollisesti alkuteosta. (Ikäraja K-12)

2.11.2022 14:19
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.11.2022

Ranskalaisohjaaja François Ozonin kamaridraama Peter von Kant perustuu Rainer Werner Fassbinderin elokuvaan Petra von Kantin katkerat kyyneleet (1972). Siinä muotisuunnittelija Petra von Kant käyttää mykkää assistenttiaan sylkykuppinaan ja ihastuu tulisesti nuoreen naiseen, Kariniin. Kun Karin saavuttaa menestystä mallimaailmassa Petran avustuksella, hylkää nuori nainen rakastettunsa, mikä johtaa päähenkilön katkeriin kyyneliin.

Ozonin versiossa Petra on Peter (Denis Ménochet), hänen kaltoin kohdeltu assistenttinsa on Karl (Stefan Crepon) ja nuori rakastettu kaunis mies, Karim (Khalil Ben Gharbia). Peterin ammatti on tulkinnassa elokuvaohjaaja. Sen on sanottu viittaavan alkupäiselokuvan ohjaaja Fassbinderiin.

Peter von Kant sijoittuu alkuperäisen tavoin 1970-luvulle. Molemmissa elokuvissa tapahtumat sijoittuvat päähenkilöiden ullakkoasuntoihin. Ozonin elokuvan rikas värimaailma ja tarkoin valitut yksityiskohdat vahvistavat aikakauden tuntua ja tekevät siitä visuaalisesti nautinnollisen.

Tarina on sama: Peterin ihastuminen nuoreen suojattiinsa syöksee hänet turmioon. Päähenkilön narsistisuus ja melodramaattisuus on Ozonin elokuvassa viety vielä astetta pidemmälle. Ozon on ehkä halunnut erottaa oman tulkintansa alkuperäisestä ja on siksi päätynyt muuttamaan päähenkilöiden sukupuolet. Muutoin se toistaa melko pitkälti alkuperäisversiota käsikirjoituksen yksityiskohtia myöten.

Vaikka alkuperäinen on kokonaisuutena rinnakkaisteostaan parempi, toimivat jotkin kohtaukset Peter von Kantissa paremmin. Kun Karim kuvaa traagista lapsuuttaan kameran linssin läpi, tuntuu kuin katsoja pääsisi tirkistelemään jotain hyvin yksityistä.

Molemmissa elokuvissa näkyy nimen mukaisesti taustavirtauksena Immanuel Kantin (1724–1804) moraalifilosofinen periaate, jota sekä Karin että Karim rikkovat käyttäessään von Kanteja välineinä päästäkseen haluamaansa asemaan.

Karinia alkuperäisessä elokuvassa näytellyt Hanna Schygulla näyttelee Ozonin versiossa Peterin äitiä. Sivuroolissa nähdään Isabelle Adjani, joka on diivamaisena Sidonena suorastaan häikäisevä. Myös Denis Ménochet tekee loistavan roolin Peterinä.

Susanna Bono

Peter von Kant -elokuvan traileri

Lisää luettavaa