Petteri Kaniini

Itsetarkoituksellisen räväkkä koko perheen komedia kertoo farkkutakkiin pukeutuvan kaniinin ja tämän ihmisnaapurin välisestä vihanpidosta.

29.3.2018 15:42
MAA / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 30.03.2018

Petteri Kaniini on eläinsaduistaan tutun lastenkirjailija Beatrix Potterin (1866–1943) tunnetuin luomus. Petteri on esiintynyt muun muassa Potterin kuvituksiin pohjautuvassa BBC:n televisiosarjassa ja Nickelodeonin melko tuoreessa tietokoneanimaatiosarjassa – sekä mukeissa, lautasissa, tyynyliinoissa, lelupakkauksissa ja ties missä, sillä Petteri Kaniini on mahdollisesti myös maailman vanhin lisensoitu piirroshahmo. Potter itse aloitti Petteri Kaniini -oheistuotteiden myynnin heti ensimmäisten tarinoiden julkaisun jälkeen.

Kolme siivosti käyttäytyvää siskoa yrittää pitää Petterin aisoissa, mutta vilkkaalla kanilla on taipumus joutua tukaliin tilanteisiin naapurin kasvimaalla. Tämä perusasetelma on pysynyt samana jo vuodesta 1902, eikä sitä ole juuri muutettu uudessa Petteri Kaniini -elokuvassakaan.

Tunnelmaa on kuitenkin nuorennettu reippaasti. Söpön herttaisen maalaisidyllin ja kamomillateen tilalla on farkkurotsiin sonnustautuneen kaniinin johtama joukko bailueläimiä, jotka tärvelevät tyhjäksi jääneen talon Rancidin soidessa taustalla. Tämä klassikkosadun filmatisointi on siis enemmän sukua Alvin ja pikkuoravat -elokuville kuin viime vuosien parhaille koko perheen brittituotannoille Paddington ja Paddington 2. Tuotantoarvot ovat kuitenkin korkeat. Varsinkin elokuvan kaniinit ovat taidokkaasti toteutettuja – ja järjettömän söpöjä.

Elokuvassa Petteri saa uuden arkkivihollisen nuoresta, takakireästä mutta silti jotenkin sympaattisesta kaupunkilaisjolpista, Tuomas Vänskästä (Domhnall Gleeson). Vänskä yrittää suojella puutarhaansa tuhoeläimiltä, ja tuhoeläimet antavat takaisin vähintään samalla mitalla. Koko kuvio täytyy kuitenkin pimittää Vänskän ja Petterin naapurilta, luontoa ja kaniineja rakastavalta Bealta (Rose Byrne).

Petteri Kaniini on melko tavanomainen tarina naapurisodasta á la Yksin kotona. On sähköiskuja, karhunrautainfernoja, haravanvarsia ja mojovia potkuja haaroväliin. Myös somekuohuntaa ennakkoon nostattanut kohtaus, jossa kaniinit pommittavat marjoilla hengenvaarallisesta marja-allergiasta kärsivää Vänskää, on pidetty mukana ja koristettu vielä suoraan katsojille suunnatulla silmäniskulla.

Komediallinen vihan- ja huvinpito, sutkaukset ja kohellus ovat siis Petteri Kaniinin olennaista antia. Elokuva on hyvin rytmitetty ja huolella tehty, joten siitä voi kyllä nauttia, jos pääsee yli Petterin omahyväisestä luonteenlaadusta ja sadistisista sotatoimista. Ja lopussa sentään sovitaan.

Petteri Kaniini kestää katsomista myös suomeksi dubattuna, vaikka kyse onkin näytelmäelokuvasta. Myös osa elokuvan lauluista on suomennettu. Originaaliversion äänirooleissa esiintyvät muun muassa Sia, Margot Robbie ja Daisy Ridley. Petterinä sählää juontaja-koomikko James Corden, suomeksi Antti LJ Pääkkönen.

 

Petteri Kaniini -elokuvan traileri

Lisää luettavaa