Pilvikartasto

/ / / GENRE , ENSI-ILTA 01.03.2013 TÄHDET

Maailman kalleimmaksi indie-elokuvaksi julistettu Pilvikartasto kertoo kuusi tarinaa, jotka alkavat ajallisesti 1800-luvun puolivälistä ja päättyvät kaukaiseen sivilisaation tuhon jälkeiseen tulevaisuuteen. Välissä vieraillaan niin 1930-luvun kuin tämän päivän Englannissa, 1970-luvun Kaliforniassa ja 2100-luvun Koreassakin.

Yli 100 miljoonaa dollaria maksanut Pilvikartasto keräsi teatterikierroksellaan Yhdysvalloissa vain 27 miljoonaa. Ulkomailta on tullut yli tuplasti lipputuloja, eikä elokuvaa ole vielä edes julkaistu kaikkialla, mutta se on jo julistettu valtavaksi flopiksi. ”Epäonnistuminen” on puhtaasti taloudellista, sillä vaikka Saksan lahja maailman elokuvalle, Tom Tykwer, sekä Matrix-elokuvien takaa löytyvät sisarukset Andy ja Lana Wachowski eivät kaikkiin korkealle asettamiinsa maaleihin osukaan, on Pilvikartasto uskomattoman kiehtovaa katsottavaa.

David Mitchellin Pilvikartasto-romaani sisälsi kuusi sisäistä tarinaa, joista kukin johti seuraavaan, kunnes tarinat kirjan puolivälistä alkaen alkoivat täydentyä käänteisessä järjestyksessä. Se onkin kerrontataidon mestarinäyte, mutta elokuva ja kirja toimivat eri sääntöjen mukaan. Mikä toimii kirjassa ei toimisi elokuvassa, ja niin Tykwerin ja Wachowski-sisarusten versiossa tarinat on palastettu pienemmiksi jaksoiksi toistensa lomaan. Ratkaisu toimii erinomaisesti, eivätkä eri ohjaajien tyylit tappele keskenään.

Eri tarinapalaset ovat niin kiinnostavia, että niiden katkeaminen jännittävässä kohdassa harmittaa sekunnin tai kaksi, ennen kuin on taas uppoutunut seuraavan tarinan jatkoon. Aivot saavat harjoitusta, kun on hetkessä palautettava mieleen, missä kussakin tarinassa ollaan. Lisäbongattavaa saa siitä, että monet näyttelijöistä esiintyvät useammassa tarinassa. Osa heistä näyttäytyy jokaisessa kuudesta kertomuksesta, usein hyvinkin erilaisissa, sukupuoli- ja roturajoja rikkovissa rooleissa.

Aivojumppa on niin kiehtovaa, että elokuvasta pitää pakostakin ehkä vähän enemmän kuin mitä sen todellinen sisältö päivän parin miettimisen jälkeen oikeasti edellyttäisi. Harvemmin kuitenkin törmää teokseen, joka pitää tarkkaavaisena ja harmaat aivosolut raksuttamassa lähes kolme tuntia ilman, että ajankulua tuskin edes huomaa.

Kukin kuudesta tarinasta edustaa myös erilaista lajityyppiä. On historiallista draamaa, rakkaustarinaa, jännityskertomusta, komediaa, dystooppista tieteiselokuvaa ja fantasiaseikkailua. Niitä yhdistää samojen näyttelijöiden käyttämisen lisäksi muutama universaali teema. Jokaisessa osakertomuksessa päähenkilö havaitsee jonkinlaisen epäkohdan omassa elämässään tai maailmassa yleensä. Sen jälkeen kuvataan yrityksiä korjata asioiden tilaa tai pyrkimyksiä toimia muuten oikein. Joskus yritykset onnistuvat, joskus ne ovat tuhoon tuomittuja. Kutkuttavan kokonaisuuden kruunaa uskomattoman hieno ulkoasu, joka paikoin jopa uhkaa viedä kaiken huomion.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat