Planeettamme Maa -elokuva

11.12.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Visuaalisesti upea muistutus siitä, miten kaunis maapallomme onkaan ja kuinka meidän pitäisi myös osata säilyttää sen kauneus.

  BBC:n palkitun televisiosarjan pohjalta tehty koko perheen elokuva Planeettamme Maa on dokumentti planeettamme hauraasta kauneudesta ja siitä, kuinka hataralla pohjalla tuon kauneuden säilyminen on ihmisten lyhytnäköisesti tuhotessa sitä.

  Dokumentissa seurataan elämää maapallollamme yhden vuoden ajan. Kamera kiertää pohjoisilta napa-alueilta havupuiden peittämän taigan kautta sademetsien ihmeisiin ja lopulta valtamerten kautta etelämantereelle, ja taas takaisin pohjoiseen. Siinä kerrotaan jääkarhuperheen matkasta talvipesästä ilmaston lämpenemisen haurastuttamalle jääkentälle, norsulauman vaelluksesta läpi kuivan Kalaharin sadekauden kastelemalle tasangolle sekä ryhävalasäidin ja poikasen matkasta trooppisilta vesiltä ravinteikkaille Antarktiksen vesille.

  Patrick Stewart (X-men, Star Trek: The Next Generation) on kertojaäänenä leppoisa mutta vakuuttava ja saa katsojan ottamaan kertomuksen todesta. Eläimillensä tietynlaisen persoonan antava dokumentti ei sorru inhimillistämiseen, vaan eläimet kuvataan luonnon armoilla toimivina saalistajina ja saaliina. Koko perheelle suuntaamista korostaa se, että saalistuskuvaukset päättyvät kiinniottoon – mitään verikekkereitä ei tässä dokumentissa siis näytetä. Jotain runollista onkin hidastetussa gepardin ja antiloopin välisessä kilpajuoksussa, joka päättyy lähes lempeältä näyttävään ison kissan halaukseen.

  Elokuva on äärimmäisen kaunis muistutus planeettamme herkkyydestä. Upea luontokuvaus saa katsojan paikoitellen haukkomaan henkeä, välillä taas hykertelemään suloisten jääkarhunpentujen temmellystä seuratessa. Ehkä siksi lopun kuva yksinäisestä jääkarhusta uimassa jään rippeiden keskellä tuo kauneudessaan ja sanattomassa kauheudessaan tipan linssiin, kun kamera zoomaa kauemmaksi näyttäen säälimättömästi tämän tapahtuvan keskellä ei-mitään. Maapallomme todella on kaunis, ainakin vielä.

  Lisää luettavaa