Plots with a View

25.4.2003 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Nyt on elokuvateatterien kankailla katsottavana erinomaisia ja toisistaan positiivisesti poikkeavia komedioita: Kopps vetoaa reippaalla huumorillaan etenkin nuoriin, Johnny English toiminta- ja tilannekomedioiden ystäviin, ja uusimpana kankaille saapuu romanttinen komedia Neljät hautajaiset & yhdet häät, jonka maailma puhuttelee parhaiten keski-ikäisiä ja kolkyt ja risat -elokuvaihmisiä. Mitään näistä hyvistä komedioista ei kannata jättää katsomatta, mikäli haluaa pidentää kätevästi ikäänsä nauramalla. Se onnistuu!

  Neljät hautajaiset & yhdet häät muistuttaa nimeltään hauskasti toista elokuvaa, mutta tällä kertaa neljän häätilaisuuden sijasta vietetään neljää hautajaistilaisuutta – mutta kaikkea muuta kuin vakavissa tunnelmissa. Elokuva sijoittuu muutaman tuhannen asukkaan perienglantilaiseen pikkukaupunkiin, jossa asuu enimmäkseen kuudenkymmenen ja kuoleman välillä horjuvia eläkeläisiä. Kaupungin viriileintä kärkeä edustaa poliitikkouralla vaikuttava Hugh Rhys-Jones (Robert Pugh) ja hänen kotirouva-vaimonsa Betty (Brenda Blethyn). Hugh on kyllästynyt vaimoonsa ja pettää salaa tätä sutturaluokan sihteerikkönsä Meredithin (Naomi Watts) kanssa. Betty on uskollinen miehelleen, vaikka haaveileekin nuoruuspäiviensä ihastuksesta Boris Plotsista (Alfred Molina). Boriskin oli nuorena ihastunut Bettyyn, mutta päätyi poikamieheksi kylmään ammattiin, hautausurakoitsijaksi. Bettyn anopin kuolema ajaa Bettyn kohtalonomaisesti Boriksen hautaustoimistoon, missä vanha suola alkaa janottaa välittömästi.

  Neljät hautajaiset & yhdet häät on sydämellinen elokuva, jonka tunnelma on upean nostalginen. Elokuvan huumoriin mahtuu niin makaabereja kohtauksia kuin hienovaraista suupielten nostatusta. Vai mitä sanot kohtauksesta, jossa Boriksen pahin kilpailija Frank Featherbed (Christopher Walken) pukee vainajan Star Trek –henkeen Spockin siskoksi ja järjestää tälle elämänsä – vai pitäisikö sanoa elämänsä jälkeisen – kyydin?

  Brenda Blethyn (Saving Grace, Secrets & Lies) loistaa jälleen pääroolissa. Hänet on saatu niin viehättäväksi, että nuo ruskeat silmät tuovat mieleen jopa Juliette Binochen. Alfred Molina (Frida, Pieni Suklaapuoti) sopii Brendan pariksi hyvin. Christopher Walkenia ei puolestaan voi nauramatta katsoa. Miehelle on tehty niin kuohkea tupeeraus ja siroteltu antoisasti koruja ylle, että jo ulkoasu viestii suuren diivan meininkiä.

  Ohjaaja Nick Hurran on palkittu mm. tv-elokuvastaan The Perfect Match, ja hänen elokuvansa Girl's Night oli vuonna 1998 suosittu mm. Berliinin ja Sundancen elokuvafestivaaleilla. Neljät hautajaiset ja yhdet häät tuo mieleen hyväntuulisten romanttisten komedioiden lisäksi Waking Ned Devine –elokuvan, missä pikkukaupungin elämän mullistaa puolikuolleen ikämiehen saama lottovoitto. Tällä kertaa lottovoitto on rakkaus, joka mullistaa Bettyn ja Boriksen elämän.

  Lisää luettavaa