Punkkisota

GENRE ENSI-ILTA 14.05.2021 TÄHDET

Älä anna pahan punkin purra, sillä siitä voi seurata elinikäinen sairaus. Tärkeä kotimainen dokumentti kertoo vaietusta pandemiasta.

Punkit ovat jokavuotinen riesa. Hämähäkkieläimiin kuuluvia iljetyksiä on useita eri lajeja aina mikroskooppisen pienistä vipeltäjistä hengenvaaralliseen puutiaiseen (Ixodes ricinus). Suomessa asustelee noin 1 500 eri punkkilajia.

Puutiaiset ja Venäjältä Suomeen levinneet taigapunkit levittävät puremillaan ikävää Borrelia burdorferi -nimistä bakteeria. Pahimmillaan se aiheuttaa kroonista Lymen tautia, jota ei oikeastaan pidetä edes varsinaisena sairautena – koska milloin muka asiat olisivat näin yksinkertaisia?

Puutiaiset saattavat nimittäin levittää yhdellä puremalla myös muita vaarallisia bakteereita ja alkueläimiä, jotka yhteistuumin käyvät ihmisen tai eläimen vastustuskyvyn kimppuun kuin pahantahtoiset herhiläiset.

Ihminen saa omituisia oireita: järkyttäviä pääkipuja, jotka saavat potilaan rukoilemaan eutanasiaa, voimattomuutta, narkolepsiaa, omituisia särkyjä sekä pitkä kirjo muita oireita, joita lääkäritkään eivät oikein ymmärrä. Siksipä Lymen tauti ei ole varsinaisesti virallinen sairaus, koska sen oireet löytyvät niin laajalta spektriltä.

Punkki puri 43-vuotiasta dokumenttiohjaaja Joonas Berghällia (Miesten vuoro, Miehiä ja poikia) Keniassa vuonna 2011. Pian kotiinpaluunsa jälkeen hänelle puhkesi omituisia oireita. Suomen terveydenhuolto pompotteli miestä edestakaisin. Edes johtavat virologit eivät osanneet auttaa miestä. Hän kävi 82 eri ammattilaisen puheilla. Apua ei löytynyt. Berghäll söi pahimmillaan yli 1 600 pilleriä kuukaudessa etsiessään helpotusta vaivoihinsa.

Vuodet vierivät ja Berghäll oli jo lähellä luovuttaa, kun hän kuuli mullistavasta mutta erityisen vaarallisesta hoitokeinosta. Radikaali hoito voi olla jopa hengenvaarallinen. Hän päätti yrittää vielä viimeisen kerran.

Berghällilla todettiin samalla reissulla todellinen värisuora. Lääkärit eivät olleet koskaan tavanneet potilasta, jolta löytyy lähes kaikki puutiaisen levittämät pöpöt. Berghällin kehosta löydettiin 12 eri punkkien levittämää bakteeria ja virusta.

Punkkisota on mielenkiintoinen dokumentti, joka kertoo vakavasta globaalista pandemiasta. Euroopassa Lymen tautia todetaan satojatuhansia tapauksia vuodessa. Maailmalla kroonisesti sairastuneita on jo kymmeniä miljoonia.

Berghäll vierailee Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Yhdysvalloissa etsimässä vastauksia kysymyksiin. Hän haastattelee asiantuntijoita, sairaita ja yrittää päästä jopa Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijan puheille. WHO ei kuitenkaan pidä Lymen tautia merkittävänä uhkana, joten haastattelu ei onnistu.

Lopulta myös kohtalo astuu peliin, kun Berghällin tutkimukset päättää uusi uhkaava pandemia. Koronavirus on alkanut levitä maailmalla. Berghällin on palattava takaisin Suomeen. Samalla dokumentin luonne muuttuu kertaheitolla.

Kiinnostava ja tärkeä dokumentti on paikoittain melko rajua katsottavaa. Elokuvassa nähdään muun muassa alaikäinen poika kärsimässä Lymen taudin rankoista oireista sekä nainen, joka rukoilee kuolemaa, kun viiltävän raju päänsärky iskee. Karua. WHO:n pitäisi ehdottomasti reagoida tällaisen uhkaan.

Niko Ikonen


YouTube video