Rakkaani merikapteeni

Irlannin jylhissä maisemissa kuvattu monikerroksinen draama kätkee sisäänsä elämän kaikki sävyt. (Ikäraja Sallittu)

30.9.2022 11:20
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.09.2022

Howard (James Cosmo) on omiin oloihinsa vetäytynyt entinen merimies, josta keski-ikäinen tytär Grace (Catherine Walker) pitää huolta. Howardin vastustuksesta huolimatta tytär palkkaa isänsä avuksi kodinhoitajan, jo eläkeikäisen Annien (Bríd Brennan). Howard yrittää aluksi ajaa Annien matkoihinsa, mutta avautuu vähitellen viimeisen rakkauden mahdollisuudelle.

Klaus Härön tuorein elokuva Rakkaani merikapteeni (My Sailor, My Love) vie pienen irlantilaiskylän jylhiin maisemiin. Valtoimenaan kallioihin iskeytyvä meri ja raaka tuuli heijastavat niitä ristiriitaisia tunteita, joita isän ja tyttären välillä ei ole koskaan ilmaistu. Kumpikaan ei osaa käsitellä menneisyyttä eikä kohdata toistaan nykyisyydessä.

Kun Grace oli lapsi, pakeni Howard perheen kaoottista elämää merille. Sillä välin Grace hoivasi sairasta äitiään. Gracesta tuli aikuisena sairaanhoitaja ja myös isänsä hoivaaja, mutta tukahdutetut vihan tunteet nousevat hallitsemattomina pintaan, kun Howard rakastuu Annieen ja alkaa viettää aikaa tämän perheen kanssa.

Rakkaani merikapteeni on elokuva uudesta alusta ja viimeisestä rakkaudesta, mutta myös elämättömästä elämästä ja katkeruuden tummasta laahuksesta. Elokuva kertoo myös lapsen hylkäämisen kokemuksesta ja sen vaikutuksesta loppuelämään, kyvyttömyydestä antaa anteeksi ja alitajuisista valinnoista, joilla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Klaus Härön taitavasti ohjaama koskettava ja monikerroksinen draama vyöryttää katsojan eteen koko elämän tunteiden kirjon. Rakkaani merikapteeni kuvaa ihmisenä olemisen vaikeutta, kauneutta ja surua, pelkoa ja yksinäisyyttä. Elokuvassa tavoitetaan hienosti elämän hauraus, vanhemmuuden vaikeus ja se, kuinka vaikeaa on joskus olla läsnä niille, jotka ovat aivan lähellä.

Kirsi Vikmanin ja Jimmy Karlssonin hieno käsikirjoitus tekee draamasta elämänmakuisen ja luontevan. Tarinassa on useita kerroksia ja alavirtauksia, joiden ansiosta siitä ei tule siirappista rakkaustarinaa, vaikka elokuvassa nähdäänkin useita hyvin kauniita hetkiä. Eri keskushenkilöiden tarinat purkautuvat katsojalle vähitellen, ja mitä enemmän henkilöistä oppii, sitä enemmän heidän näkökulmaansa alkaa ymmärtää.

Rakkaani merikapteeni on kokonaisuutena kuin eletty elämä pienoiskoossa niiden tunteiden ja kokemusten kautta, joita päähenkilöt kantavat mukanaan. Elokuvassa eläydytään useisiin tulkintoihin ja näkökulmiin, joita eri ihmiset voivat samasta tilanteesta tehdä.

James Cosmo on äreyden takaa lempeyden löytävän merikapteenin roolissa niin taitava, että hänen tilalleen on mahdotonta kuvitella ketään muuta. Catherine Walker tavoittaa hienosti Gracen pidättelemät tunteet, jotka pyrkivät pintaan, ja Bríd Brennan Anniena on kerrassaan hurmaava.

Susanna Bono

Rakkaani merikapteeni -elokuvan traileri

Lisää luettavaa