Rakkautta italialaisittain

14.10.2010 16:46
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 15.20.2010

Brittinäyttelijätär Tilda Swinton (s. 1960) tunnetaan yhteistyöstään ohjaaja Derek Jarmanin kanssa sekä etenkin nimiroolista Sally Potterin Virginia Woolf -filmatisoinnissa Orlando (1992). Viime vuosina hänet on nähty myös isoissa Hollywood-tuotannoissa kuten Narnian tarinat -elokuvasarja ja Michael Clayton (2007).

Italialaiselokuvassa Rakkautta italialaisittain Swinton on toiminut myös tuottajana. Hän esittää venäläistä Emmaa, joka on mennyt naimisiin italialaisen liikemiehen (Pippo Delbono) kanssa ja muuttanut Milanoon. Miehen aristokraattinen suku on vaurastunut tekstiilibisneksellä. Elokuvan alussa tapahtuu sukupolvenvaihdos. Tehdasta johtava patriarkka ilmoittaa jäävänsä eläkkeelle ja luovuttavansa liiketoimet Emman miehelle ja vanhimmalle lapsenlapselleen Edoardelle (Flavio Parenti). Se ei ole ainoa suuri muutos perheen elämässä. Tytär Elisabetta (Alba Rohrwacher) lähtee taidekouluun opiskelemaan ja kohauttaa tulemalla ulos kaapista. Suvun patriarkka kuolee, ja Emman mies alkaa kaavailla perheyrityksen myymistä vaikka oli ensin luvannut päinvastaista.
Emma tuntee olonsa ehkä hieman tyhjäksi. Suhde aviomieheen on selvästi etäinen. Perhesuhteet vaikuttavat muutenkin kohteliaan viileiltä.

Emma tutustuu poikansa ystävään, lahjakkaaseen kokkiin nimeltä Antonio (Edoardo Gabbriellini). Kun Emma maistaa Antonion valmistamia herkkuja, hän on myyty välittömästi. Pian Emma saa kokea muitakin Antonion tarjoamia nautintoja. Kahden taustoiltaan täysin erilaisen ihmisen välille muodostuu intohimoinen suhde, joka ei voi olla jättämättä jälkiä suvun elämään.

Swintonin kanssa aikaisemminkin työskennellyt ohjaaja Luca Guadagnino (The Protagonists) on selvästi lahjakas tekijä. Rakkautta italialaisittain on ohjattu varmalla tyylitajulla. John Adamsin vaikuttava ja dramaattinen musiikki korostaa tarkkaan harkittua kuvallista ilmaisua. Tulee mieleen kaksi italialaisen elokuvan klassikkoa: Luchino Viscontin Tiikerikissa (1963) ja Michelangelo Antonionin Punainen erämaa (1964). Rakkautta italialaisittain ei sentään ole aivan niiden veroinen mestariteos, mutta se on tyylikäs kokonaisuus, joka erottuu massasta.
Tilda Swintonin vaalean eteerinen hahmo luo tarinaan sopivan kontrastin tummaveristen italialaisten rinnalla. Swintonin roolisuoritus kannattelee elokuvaa, mutta sivuosissakin nähdään kiinnostavia hahmoja kuten vaikkapa Emman anoppi. Häntä esittää Marisa Berenson, joka jo Stanley Kubrickin Barry Lyndonissa (1975) näytteli aristokraattista kaunotarta.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★★

Rakkautta italialaisittain – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa