Raya ja viimeinen lohikäärme

Animoitu seikkailu ei ehkä kehittele uusia kuvioita, mutta se on mitä mainiointa YA-fantasiaa. Sujuva meno, hauskat hahmot ja upea ulkoasu saavat pari tuntia vierähtämään hujauksessa.

5.3.2021 08:41
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 05.03.2021

Disney-animaatio Raya ja viimeinen lohikäärme on jo kolmas Disneyn tai Disney/Pixarin elokuva Mulanin ja Soulin jälkeen, joka on pandemian vuoksi joutunut jättämään laajan valkokangaslevityksen väliin ja menemään suoraan suoratoistopalvelun sisällöksi.

Raya sentään meni Disney Plussan lisämaksulliseksi sisällöksi, mutta silti asia harmittaa. Kyseessä on nimittäin visuaalisesti sen verran hieno fantasiaseikkailu, että se olisi mitä huikeinta katsottavaa nimenomaan valkokankaalta.

Elokuva sijoittuu Kaukoidän maisemista inspiraatiota saaneeseen fantasiamaailmaan, jota on kohdannut katastrofi ihmisten itsekkään toiminnan vuoksi. Viiden maata asuttavan kansan keskinäinen nahistelu on herättänyt puoli vuosituhatta uinuneen pahan, joka muuttaa koskettamansa ihmiset kiveksi.

Kärhämässä palasiksi hajonnutta muinaista lohikäärmekiveä vartioinut nuori Raya lähtee etsimään keinoa karkottaa druun-hirviöt maailmasta ja herättää kivettyneet ihmiset henkiin. Siihen ei tarvita kuin kaksi asiaa: hänen on löydettävä legendojen mukaan edellisellä kerralla druunit kukistanut viimeinen lohikäärme ja siepattava lohikäärmekiven palaset ne vieneiden muiden kansakuntien vartioiduista pääkaupungeista.

Kyseessä on siis perusfantasiakauraa, jossa päähenkilö vaeltaa suorittamassa tehtävää erilaisiin esteisiin törmäten ja sekalaisen tukijoukon ympärilleen keräten. Peruskaurassa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, kun se toteutetaan näin hyvin.

Raya on idealistinen teini, johon setäihminenkin voi samastua. Katastrofin iskiessä Rayan usko ihmisiin on katalalla tavalla petetty, ja hänestä on tullut kaikkia ja kaikkea epäilevä vaeltaja, joka yrittää suojella hyvää sydäntään kyynisen kontrollifriikin kuorella.

Tietyistä pakollisista hahmoista huolimatta elokuvasta pitkälti puuttuvat lasten miellyttämiseksi tarkoitetut söpöilyelementit, eikä siinä juurikaan ole postmoderneja silmäniskuja aikuisille. Raya onkin melko täydellinen YA-seikkailu, joka taatusti onnistuu viehättämään muitakin perheenjäseniä.

Elokuvan ulkoasu on mainio yhdistelmä näyttävää eksotiikkaa ja selvää kunnioitusta inspiraationa toimineille Kaukoidän kulttuureille. Ne tuntuvat päässeen tarinaan sellaisinaan, eivät vain länsimaalaistettuina versioina, vaikka tarinan rakenne ja toteutus sliipattua Hollywood-kamaa onkin.

Seikkailun tietää onnistuneen, kun katsoja huomaa toivovansa, että Raya kumppaneineen olisi viipynyt pitempäänkin kussakin kulttuurissa, jossa käy suunnitelmaansa toteuttamassa. Vaikka missio on hyvin selkeä, se ei tunnu itseään toistavalta. Samaten hyvin suoraviivainen ystävyyden ja luottamuksen sanoma ei alleviivattunakaan ala ärsyttää, koska tällä toteutuksella siihen ei juuri ole vastaansanomista.

Arvio on kirjoitettu alkuperäisversion perusteella. Uudesta Star Wars -trilogiasta tuttu Kelly Marie Tran ja Awkwafina tekevät mainiot ääniroolit Rayana ja Sisu-lohikäärmeenä.

 

Raya ja viimeinen lohikäärme -elokuvan traileri

Lisää luettavaa