Me Rosvolat

25.3.2015 13:11
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.03.2015

Kukapa ei olisi lapsena leikkinyt merirosvoja. Kun eteen ilmaantuu tilaisuus viettää koko kesä piraattina, vaikkakin kuivalla maalla, ei mikään voisi olla hienompaa. Ei ainakaan 10-vuotiaan Viljan (Sirkku Ullgren) mielestä.

Kesä on kauneimmillaan ja Vilja haluaisi nauttia loma-ajastaan ulkona. Mutta kun isä-Jouni ei taaskaan pidä lupaustaan lähteä pyöräilemään vaan nysvää mieluummin uuden rahakokoelmansa parissa, alkaa Viljan kärsivällisyys olla kovilla. Edessä on matka maalle mummolaan. Autossa Viljalle tulee kränää isosisko-Vanamon kanssa, ja Vilja päätyy farmariauton takaosaan matkatavaroiden alle.

Riitelyn lomassa Vainiston perhe ei huomaa, kun heidän peräänsä liimautuu hämärän näköinen pakettiauto, Chevy Van, josta hetken päästä nostetaan perinteinen merirosvolippu. Chevystä singahtaa ulos hurja joukko maantierosvoja, eli Rosvolan perhe. He vapauttavat Vainistot turhasta maallisesta materiasta, mutta samalla huomaamattaan ottavat Viljan mukaansa.

Kun Rosvolat alkavat perata uusinta saalistaan, löytyy heidän suureksi yllätyksekseenjuuttisäkin uumenista pelästynyt Vilja. Rosvoperheellä on kiire pois tekopaikalta, joten pysähtyä ei voi. Perheen patriarkka, hurja rosvopäällikkö Hurja-kaarlo (Kari Väänänen) käskee pakua kengittävälle vaimolleen Hildalle (Lotta Lehtikari), muun perheen säestämänä, käskyn antaa hanaa.

Muut tämän”hurjan” perheen jäsenet ovat tytär Hele (Ilona Huhta), joka on suurin piirtein Viljan ikäinen, tämän pikkuveli Kalle (Mio Määttä) sekä perheen arvokas avustaja Kulta-Pete (Jussi Vatanen), joka on saanut liikanimensä hohtavista kultahampaistaan. Panttivankeudestaan ahdistunut Vilja yrittää paeta, mutta jokaisen kerran onnistuu estämään alati vahtaava ja muutenkin epäilevän kyräilevästi suhtautuva Hele. Perhe jatkaa liikkuvaa elämäntapaansa sekä maantierosvoilua Viljan sujahtaessa vähä kerrallaan osaksi iloista ja hyväsydämistä rosvojoukkoa. Mitään turhaa he eivät mielestään vie. Ja jos liikaa saalista kertyy, sitä jaetaan auliisti muille. Etenkin lastenlelut saavat uudet iloiset omistajat.

Suurta huolta ja haastetta siintää perheen horisontissa rosvo-olympialaisten lähestyessä. Kisassa ratkotaan kaikkien maantierosvojen päällikkyys, joka on Hurja-Kaarlon suurin intohimo.

Me Rosvolat on kirjailija Siri Kolun kirjasarjan aloitusosaan perustuva samanniminen elokuva, jonka tv:n minisarjoja aiemmin ohjannut Marjut Komulainen on muokannut riemastuttavaksi lastenelokuvaksi. Elokuvan roolitus, kuvaus, lavastus ja puvustus ovat osuneet kauttaaltaan nappiin. Ja kun rytmi pääsääntöisesti pelaa, on tätä lastenelokuvaa mukava katsoa, vaikka pientä junnaavuuttakin löytyy. Samassa näytöksessä testiyleisönä olleet lastentarhaikäiset piltit kuvasivat leffaa seuraavasti: ”Se oli hassu, eikä pelottanut yhtään”, joten tämä nuoli tiesi paikkansa.

Me Rosvolat -elokuvan traileri

Lisää luettavaa