Salakuljettaja

/ / GENRE ENSI-ILTA 16.03.2012 TÄHDET

Salakuljettajat ovat aina olleet ihailtuja mystisiä hahmoja. Juha ”Watt” Vainio lauloi salakuljettaja Laitisesta ja Algot Niska oli kieltolain aikaan maineikas pirtun salakuljettaja. Mutta romantiikka on kaukana, kun kaidalle tielle ryhtynyt entinen salakuljettaja Chris (Mark Wahlberg) joutuu vielä yhdelle keikalle.

Chrisin lankomies Andy (Caleb Landry Jones) töppää keikalla ja menettää pomonsa Tim Briggsin (Giovanni Ribisi) huumeet. Kun Briggs vetää asiaan osattoman Chrisin ja erityisesti tämän perheen mukaan velanhoitoon, joutuu Chris lähtemään keikalle Panamaan. Hän kokoaa tiimin yhdessä parhaan ystävänsä Sebastianin (Ben Foster) kanssa ja pestautuu rahtilaivaan matruusiksi. Paluumatkalle pitäisi saada mukaan iso pino väärennettyjä taaloja.

Laivan kapteeni Camp (J.K. Simmons) epäilee Chrisiä, joten valmistelut laivalla pitää hoitaa taiten. Panamassakaan kaikki ei suju aivan salakuljettajien oppikirjan mukaan, vaan kohta perässä ovat niin kapteeni Camp, tulli, poliisi ja paikalliset rikolliset, joten vipinää ja vilskettä riittää. Sebastianillakin taitaa olla ketunhäntä kainalossa.

Salakuljettaja perustuu islantilaisen Óskar Jónassonin ohjaamaan elokuvaan Reykjavík Rotterdam (2008), jossa Hollywood-version ohjaaja Baltasar Kormákur esitti Wahlbergin roolin. Kormákur on piskuisen mutta elokuvamaana kiinnostavan Islannin ehkä maineikkain elokuvantekijä.

Ohjaajana hän löi itsensä kansainvälisesti läpi vuonna 2000 komediallaan 101 Reykjavík, joka on nähty myös meilläkin. Lisäksi hän on tuottaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Kormákurin vahva tarinankerronnantaitonsa näkyy, sillä hän kuljettaa elokuvan juonta loistavalla intensiteetillä.

Pohjalla olevaa islantilaista käsikirjoitusta on laajennettu amerikkalaisversioon mutta ei suinkaan vesitetty kuten uusintafilmatisoinneille liian usein käy. Tarina on kiinnostavasti monikerroksinen, eivätkä sen hahmot ole normaaliin hollywoodilaiseen tapaan yksiulotteisia. Elokuvan toimintakohtaukset ovat tavanomaisia, mutta jännitteet löytyvätkin ohjauksen ja käsikirjoituksen erinomaisuudesta.

1990-luvun alussa muusikko Marky Markina tunnettu Mark Wahlberg on näytellyt elokuvissa lähes 20 vuotta. Näyttelijänä hän on usein yksi-ilmeinen ja totinen mutta selvästi taitava, kuten hänen roolityönsä esimerkiksi elokuvassa Taistelija (2010) osoittaa. Nyttemmin hän on ryhtynyt myös tuottamaan; sekä Taistelija että Salakuljettaja ovat hänen tuotantojaan. Hän löytyy myös suosittujen tv-sarjojen kuten Terapiassa, Entourage ja Boardwalk Empiren takaa. Lievästä pökkelömäisyydestään huolimatta Wahlberg tuo esiin roolihahmonsa epätoivon lähes mahdottoman tehtävän edessä.Filmtrailer.com