Shadow dancer

21.12.2012 10:51
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 21.12.2012

Irlannin tasavaltalaisarmeija (IRA) oli aloittanut vuoden 1972 heinäkuussa massiivisen pommikampanjan, ns. veriperjantain, jonka jälkeen Pohjois-Irlannin väkivaltaisuudet puhkesivat hurjiksi lyhyen tulitaukojakson jälkeen. Juuri näihin väkivaltaisiin aikoihin liittyy Shadow Dancerin alkusysäys. Vuonna 1973 nuori Colette McVeigh lähettää nuoremman veljensä ostamaan isälleen tupakkaa. Hetken kuluttua poika kannetaan ammuttuna takaisin kotiin.

20 vuotta myöhemmin Colette (Andrea Riseborough) on Lontoon metrossa suorittamassa IRA:n tehtävää lapsuuden kokemuksestaan radikalisoituneena. Isku ei onnistu, ja Britannian tiedustelupalvelu MI5 nappaa Coletten kiinni verekseltään. MI5:n tutkinnanjohtaja Mac(Clive Owen) tekee Colettelle tarjouksen, josta tämän on vaikea kieltäytyä. Coletten pitäisi ryhtyä ”vasikaksi” säilyttääkseen vapautensa. Pienen pojan äitinä hänelle ei jää juuri muuta vaihtoehtoa.

Samaan aikaan IRA on alkanut epäillä, että Coletten veljen Gerryn (Aidan Gillen) terroristisolun lähipiirissä on joku, joka välittää tietoa briteille. IRA:n puolelta tutkimuksia suorittaa häikäilemätön ja vaarallisen älykäs Kevin Mullen (David Wilmot), joka ei jätä kiveäkään kääntämättä. Colette on joutunut kiven ja puunkuoren väliin.

Jokaisella kansakunnalla on omat kipupisteensä. Iso-Britannialle se on, mitä sen lähihistoriaan tulee, Pohjois-Irlanti ja siihen liittynyt vuosikymmeniä kestänyt väkivallan kierre, joka tuli näillä näkymin lopulliseen päätökseensä vasta vuonna 2008, kun IRA:n viimeisetkin hangoittelevat ryhmittymät päättivät laskea aseensa.

Aiheesta on tehty vuosien varrella elokuvia, mutta silti aihe puhuttaa. Ohjaaja James Marshtarttui kirjailijan ja poliittisen toimittajan Tom Bradbyn kirjaan Shadow Dancer (1998), josta Bradby itse muokkasi käsikirjoituksen. Tästä syntyi kiehtova kudelma petoksesta ja luottamuksesta molemmin puolin rintamalinjoja. Marsh on tehnyt niin fiktio- kuin dokumenttielokuvia. Vuonna 2009 hän voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin Man on Wire -teoksellaan. Taitoa häneltä siis löytyy, ja yhdessä taitavien näyttelijöiden sekä hyvän käsikirjoituksen kanssa Marsh on loihtinut intiimin mutta väkevän elokuvan.

 

Shadow dancer -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa