Sisu

Jalmari Helander on iskenyt napakymppiin. Lapin sotaan sijoittuva Sisu on toimintaelokuvan ystävän märkä uni. Jorma Tommila nostaa nyrkin pystyyn ja näyttää hampaat irvessä, millaista on suomalainen sisu. (Ikäraja K-16)

26.1.2023 09:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.01.2023

Onko liian aikaista julistaa vuoden paras kotimainen elokuva jo tammikuussa? Jalmari Helanderin ohjaama Sisu on sen verran veret seisauttava elokuvakokemus, että on vaikea kuvitella minkään suomalaisen tuotannon ylittävän sitä pitkään aikaan.

Jo Rare Exports (2010) ja Big Game (2015) osoittivat Helanderin poikkeukselliset ohjaajankyvyt. Hän on kansainvälisen luokan elokuvantekijä, jonka elokuvissa on näyttävää toimintaa, kieroa huumoria ja upea visuaalinen ilme.

Helanderin edellisestä pitkästä elokuvasta on jo kahdeksan vuotta  aikaa, mutta Sisua kannatti odottaa. Erityisen ilahduttavaa Sisussa on se, että se ponnistaa suomalaisesta aiheesta ja Lapin maisemista. Vaikka myös Big Game sijoittui Lappiin, se muistutti Hollywood-toimintaelokuvaa. Nyt ei ole mukana Samuel L. Jacksonin kaltaista supertähteä, vaan keskushahmona nähdään Helanderin luottomies Jorma Tommila.

Tommila esittää rosoista kullankaivajaa nimeltä Aatami. Lapin sodan äänet jylisevät ympärillä, mutta Aatami keskittyy kullan etsimiseen. Vain pieniä kultahippuja tarttuu ensin Aatamin vaskooliin, mutta sitten hän iskee kultasuoneen. Aatami lähtee ratsain kuljettamaan aarrettaan turvaan, mutta vastaan tulee natsien tuhopartio.

Jo ensimmäiset kohtaukset kertovat, että nyt on luvassa jotain täysin erityistä: Panu Riikosen äänimaailma, Kjell Lagerroosin kuvaus sekä Juri Sepän ja Tuomas Wäinölän musiikki tukevat tarinaa nautinnollisesti.

Alkuasetelmasta lähtee liikkeelle verinen ja väkivaltainen takaa-ajo halki Lapin erämaan. Sinnikäs Aatami ei luovuta, oli vastassa sitten panssarivaunu, miinakenttä tai pommikone. Sisu tuo mieleen Sergio Leonen spagettiwesternit, Korkeajännitys-sarjakuvat, Indiana Jones -seikkailut, Rambo-elokuvat ja Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset. Kaikki nämä ja monet muut ainekset Helander on heittänyt tehosekoittimeen ja suodattanut omintakeisen näkemyksensä kautta. Lopputuloksena on paras toimintaelokuva, mitä Suomessa on koskaan tehty.

Jorma Tommila on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa, ja hänestä on tullut Helanderille jotain samaa kuin Clint Eastwood oli Sergio Leonelle. Aatami on tosin vielä Eastwoodin nimetöntä revolverisankariakin vaiteliaampi. Hän avaa suunsa vasta elokuvan viimeisillä minuuteilla.

Norjalaisella Headhunters-jännärillä läpimurron tehnyt Aksel Hennie on loistava natsipahis, jolle brittinäyttelijä Jack Doolan antaa särmikästä taustatukea. Big Gamen pikkupoika Onni Tommila on kasvanut aikuiseksi ja saanut roolin nuorena vielä turmeltumattomana natsisotilaana. Mimosa Willamo esittämä Aino johtaa uhmakkaasti natsien nappaamaa naisvankien joukkoa.

Sisu on jo herättänyt huomiota Toronton ja Sitgesin elokuvafestivaaleilla, ja laaja Yhdysvaltain-levitys on sovittu. Sisusta on tulossa harvinainen suomalainen vientituote Hollywoodissa. Ja kävi maailmalla miten kävi, elokuvaa voi jo nyt sanoa täysosumaksi.

Jussi Huhtala

Sisu -elokuvan traileri

Lisää luettavaa