Skyline

10.12.2010 13:19
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 10.12.2010

Alienit haluavat aivosi! Terryn (Donald Faison) railakkaista syntymäpäiväjuhlista toipuva juhlakansa heräilee outoon valoilmiöön, joka lumoaa katsojansa ja vie mukanaan. Penthousen korkeuksissa juhlijat tajuavat jonkin olevan pahasti pielessä, kun ikkunasta näkyy Los Angelesin ylle laskeutuva mahtava avaruusalus.

Kun emoaluksen sisuksista purkautuu pienempiä aluksia tyhjentämään kaupunkia ihmisistä, Jarrod (Eric Balfour) ja hänen raskaana oleva tyttöystävänsä Elaine (Scottie Thompson) kumppanuksineen päättävät selvitä hengissä. Mutta millä tavalla alieneita pääsisi karkuun? Merellekö vai pelkästään pois LA:sta? Alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa ihmiset sinkoilevat sinne sun tänne ja koittavat paeta teknologialtaan kehittyneempiä elämänmuotoja. Mihin alienit ihmisiä oikeastaan tarvitsevat, jää hämärän peittoon, kuten myös se, miksi niiden pitää tyhjentää kaupunki kokonaan.
Ohjaajina toimivilla Strausen veljeksillä on vahva tausta visuaalisten efektien suunnittelijoina. He ovat tehtailleet tehosteita muun muassa elokuvissa Avatar (2009), X-men Origins: Wolverine (2009) ja Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008). Tämä tausta näkyy Skylinen näyttävänä visuaalisuutena ja komeina räjähdyksinä.

Hienot efektit eivät kuitenkaan yksin riitä kertomaan tarinaa, ja sellainen Skylinestä puuttuu tyystin. Persoonaltaan mitäänsanomattomat hahmot eivät herätä sympatiaa eivätkä oikein muitakaan tunteita. Toiminnallisesti passiivisina he säntäilevät edestakaisin efektimeren keskellä ilman, että katsojalle selvitettäisiin asioiden syitä ja seurauksia. Idea toimi aikoinaan Cloverfieldissa (2008), mutta Skylinesta puuttuu Cloverfieldin käsinkosketeltava jännitys ja tapahtumien autenttinen tuntu. Loppupuolen District 9:lla (2009) ratsastava päähahmon kehitys puolestaan aiheuttaa pelkkää myötähäpeää.

Päivi Laajalahti

Tähdet: ★

Skyline – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa