Station Agent

23.1.2004 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Kääpiökasvuinen mies perii syrjäisen, entisen juna-asemarakennuksen ja muuttaa siihen saadakseen olla rauhassa, mitä naapurusto ei kuitenkaan mahdollista.

  Sittemmin myös megahitissä Elf nähty 137-senttinen Peter Dinklage on Finbar McBride, mies joka on vaatimattomaksi jääneen pituuskasvunsa vuoksi tottunut olemaan ympäristönsä silmätikkuna. Kun Finbarin paras ystävä ja työnantaja Henry kuolee ja jättää hänelle perinnöksi New Jerseyn syrjäseudulla sijaitsevan vanhan asemarakennuksen, hän päättää jättää entisen taakseen ja muuttaa maaseudun rauhaan.

  On kuitenkin selvää, että Finbarin kaltainen mies herättää huomiota maaseudulla yhtä lailla kuin kaupungissakin. Asemarakennuksen lähistöllä kioskia pitävä Joe (Bobby Cannavale) tekee itseään tykö suorastaan häiritsevällä intensiteetillä – kaikessa ystävyydessä tosin. Lähiseudulla asuva, henkilökohtaisesta menetyksestään toipumassa oleva taiteilija Olivia (Patricia Clarkson) on puolestaan vähällä ajaa autollaan Finbarin yli kahdesti saman päivän aikana, mikä hauskasti johtaa heidän väliseensä ystävyyteen.

  Station Agent on persoonallinen ja hyväntuulinen independent-elokuva, joka tarkastelee edellä lueteltujen keskushenkilöidensä välisiä suhteita pääsemättä kuitenkaan missään vaiheessa eroon lievästi häiritsevästä keinotekoisuuden tunnusta ja osaamatta lopultakaan sanoa juuri mitään sen kummempaa kuin sen kaikkein ilmeisimmän: pituuskasvultaan kääpiöiksi jääneet ihmisetkin ovat tuntevia ihmisiä, ja jos heihin malttaa tutustua voi löytää hyvän ystävän.

  Näin täydellisen ilmiselvästä sanomastaan huolimatta Station Agent voitti melko tarkalleen vuosi sitten Sundance-festivaaleilla tavoitellun Audience Awardin, eli se oli yleisöäänestyksen ykkössuosikki koko festivaalin tarjonnan joukosta. Lisäksi Patricia Clarkson on vuoden mittaan saanut useita, jopa Oscaria ennakoivia kriitikkopalkintoja roolistaan kärsivänä taidemaalarina, jonka yritykset päästä lapsensa kuoleman yli tekevät hänestä särmikkään hahmon jonka näytteleminen olisi ollut kiitollinen tehtävä kenelle hyvänsä – yhtään Clarksonin suoritusta vähättelemättä.

  [Johnny English]Pääosassa nähtävä Peter Dinklage on mielenkiintoinen uusi tuttavuus, ja hänen suorituksensa Finbarina mieleenpainuva. On jo alusta alkaen ilmiselvää, että Finbar on saanut koko ikänsä tottua normaalikasvuisten joskus kaikkea muuta kuin diplomaattisiin reaktioihin itseensä, mikä on tehnyt hänen roolihahmostaan varsin ilmeettömän ja reaktioiltaan erittäin pidättyvän.

  Finbar on joutunut koko ikänsä sulkemaan suuren osan kuulemastaan ja havainnoimastaan varsinaisen tietoisuutensa ulkopuolelle ollakseen satuttamatta omaa sisintään. Tämä on ymmärrettävää, mutta se tekee hänestä myös hiukan ongelmallisen hahmon elokuvan pääosaan. Yhtä lailla kun Finbar sulkee ilmeettömällä välttelevyydellään tietoisuutensa ulkopuolelle muiden ihmisten loukkaavat kommentit ja käytöstavat, hän sulkee sinne myös elokuvan katsojan, jonka voi olla vaikea päästä päähenkilön lähelle, ja sitä kautta välittää siitä mitä tälle tapahtuu.

  Ohjaaja Thomas McCarthy on aiemmin tehnyt näyttelijäntöitä mm. elokuvissa Salaliittoteoria (The Conspiracy Theory, 1997), Perhe on painajainen (Meet the Parents, 2000) ja Guru (2002). Station Agent on hänen ensimmäinen ohjaustyönsä.

  Lisää luettavaa