Swiss Army Man

GENRE , ENSI-ILTA 13.01.2017 TÄHDET

Ja palkinto vuoden oudoimmasta elokuvasta menee… Dan Kwanille ja Daniel Scheinertille! Heidän debyyttinsä kiehtoo ja kauhistuttaa yhtä suurissa määrin – mutta sitä ei hetkeen unohda. Kunniaa lisäksi universaalin totuuden sanomisesta ääneen: ”Et tiedä Jurassic Parkia?” Paul Dano kysyy ei-ihan-elävältä ystävältään. ”Jos et tiedä Jurassic Parkia, et tiedä paskaakaan”. Amen.

Autiolle saarelle haaksirikkoutunut Hank Thompson (Dano parrassa, jota hän on kasvattanut varmaan pari vuotta) on luopunut toivosta päästä ikinä kotiin. Lukemattomien pullopostien jälkeen hän päättää tappaa itsensä. Mutta juuri, kun hän on hirttäytymässä hän huomaa jotain erikoista: rantaan ajautuneen miehen. Epätoivoinen Hank on kiitollinen mistä tahansa seurasta. Ongelmana on, että Manny (Daniel Radcliffe) on aavistuksen… kuollut.

Se ei ole yllätys ottaen huomioon, että Shane Carruth tekee cameo-esiintymisen Swiss Army Manissa – hän on ohjaaja, jonka elokuvissa ei ole järjen häivää. On helppo nähdä miksi hän on lähtenyt projektiin. Myös yhteisnimellä ”Danielit” tunnettujen Kwanin ja Scheinertin sekoilussa pohdintojen elämän tarkoituksesta ja rakkauden tärkeydestä kanssa vuorottelevat Sports Illustrated -mallien himokas toljottaminen ja sadeveden juominen suoraan ruumiin suusta. Mainittakoon, että kyseinen ruumis on myös masturboinnin puolesta puhuja. Onhan se Woody Alleninkin mukaan seksiä jonkun sellaisen kanssa jota rakastaa.

Vaikka Swiss Army Man palkittiin Sundancessa, ei vastaanottoa voi kuvailla lämpimäksi. Ensi-illan jälkeen toimittajien leuat tukkivat lattian. Elokuvaa voi verrata sydänkohtaukseen; siinäkin ensimmäiset minuutit ovat merkityksellisimmät. Jos avauskohtaus, jossa Paul Dano ratsastaa Daniel Radcliffen ruumiilla kuin vesiskootterilla tämän pierujen vauhdittamana, ei saa hymyilemään, on turha jatkaa pitemmälle – tämä elokuva ei ole sinua varten. Jos se taas naurattaa, luvassa on kaikkien aikojen hulluin sovitus Daniel Defoen Robinson Crusoesta, joka antaa uutta merkitystä kaasun polkemiselle. Minä nauroin.

Vaikka Dano tekee mitä Dano tekee parhaiten, tällä kertaa kaikki on kiinni Danielista. Luovuttuaan kuuluisista pyöreistä lasiestaan Radcliffe on esiintynyt alasti Broadwaylla, ulkoiluttanut koiria Amy Schumerille ja kasvattanut sarvet elokuvaan Horns. Swiss Army Manin jälkeen kukaan ei voi kieltää hänen omistautumistaan ja rohkeuttaan. Hankin löytäessä Mannysta monia erikoisia avuja (joihin elokuvan nimikin viittaa), jotka saattaisivat auttaa hänet takaisin sivilisaation pariin, on vaikea olla tuntematta äärimmäistä kunnioitusta näyttelijää kohtaan. Tai sympatiaa – toivottavasti hänen penistään ei oikeasti käytetty kompassina. Auts.

Vaikka Swiss Army Man on vulgaari ja venyttää rajoja, sillä on jotain mikä puuttuu monesta muusta uudesta julkaisusta: omaperäisyyttä. Sekoitus Kauan eläköön Bernie -elokuvaa ja Michel Gondrya surrealistisimmillaan päätynee monelle vuoden huonoin -listalle, mutta mitään lähellekään samankaltaista saa etsiä. Mikä on ehkä hyvä asia.

 


YouTube video