System Crasher

Raskas mutta sitäkin tärkeämpi elokuva kertoo nuorista, jotka jäävät täysin sosiaalisen tukiverkon ulkopuolelle.

21.11.2019 13:23
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.11.2019

Huh huh. Harvemmin tulee näin raskas olo elokuvasta. Älkää kuitenkaan peljästykö, sillä saksalainen System Crasher on oikeasti laadukas yhteiskunnallinen draama, eikä mitään iljettävää pessimismissä kieriskelyä. Elokuva onnistuu murskaamaan länsimaiseen lintukotoon tyytyväisen ihmisen illuusion kaikesta siitä, mitä hän pitää hyvänä ja pörröisenä. Etenkin perhearvot ovat koetuksella.

Nora Fingscheidtin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kertoo traumatisoituneesta ja moniongelmaisesta mutta erittäin älykkäästä ja herkästä 9-vuotiaasta Bennistä. Tyttö on poikkeuksellinen tapaus sivistysyhteiskunnan sosiaalisessa tukiverkostossa, sillä lastensuojelu ei löydä hänelle sijoituspaikkaa. Kaikki alueen sijoituskodit, asuntolat ja muutkin laitokset on jo kokeiltu, mutta Bennin raivokohtaukset ovat niin väkivaltaisia, että jopa aikuiset pelkäävät häntä.

Hänenlaisiaan tapauksia kutsutaan termillä ”system crasher”. Heitä löytyy jokaisesta sivistysvaltiosta. Usein heidät lukitaan psykiatrisiin sairaaloihin teinivuosiksi tai he päätyvät nuorisovankilaan. Kunhan heidät vain putsataan näkyvistä, pois tieltä. Bennikin on jo joutunut psykiatriseen hoitoon pariin otteeseen.

Aikuisena he syrjäytyvät ja päätyvät rikollisiksi, narkomaaneiksi, diilereiksi ja prostituoiduiksi. Ikään kuin Bennin kaltaisten lasten elämien kulku olisi jo etukäteen määritelty. He ovat yhteiskuntakelvottomia ongelmia. Etenkin kaikkien niiden muiden ongelmia, ei minun tai meidän.

Bennin äiti ei pysty ottamaan lastaan kotiinsa, koska on työtön, hänellä on vaihtuvia miessuhteita sekä kaksi nuorempaa lasta hoidettavanaan. Hän on hylännyt Bennin lastensuojelun käsiin, vaikka äiti on ainut asia, josta tyttö haaveilee. Kaikki muut paitsi lastensuojelun rouva Bafané sekä kouluavustaja Micha ovat jo luovuttaneet tytön suhteen.

Pääosaa näyttelevä 11-vuotias Helena Zengel on uskomaton löytö. Hänet onkin jo pestattu Tom Hanksin vastanäyttelijäksi Paul Greengrassin News of the World -elokuvaan. Zengel pitää katsojan koko ajan penkin reunalla, niin yllättäen kaikki tapahtuu. Käsittämätön suoritus näin nuorelta näyttelijälupaukselta. Upea.

 

System Crasher -elokuvan traileri

Lisää luettavaa