Täältä tulee Myyrä

GENRE ENSI-ILTA 23.12.2011 TÄHDET

Nippu veikeitä Myyrä-animaatioita 1960- ja 70-luvuilta on yhdistetty valkokangaspaketiksi, joka taatusti sopii koko perheelle.

Iloisen ja kekseliään Myyrän ja hänen eläinystäviensä dialogittomat seikkailut metsässä, kaupungissa ja eläintarhassa ovat hauskoja, värikkäitä ja vain satunnaisesti jännittäviä. Muutama pelottavampi kohta kääntyy kuitenkin alta aikayksikön humoristiseksi ja kantava voima on uusiin asioihin ja olentoihin suhtautuminen ystävällisellä uteliaisuudella. Musiikkiin, ääniefekteihin ja vain yksittäisiin sanoihin nojaava ääniraita ei sisällä säikähdyselementtejä.

Vanhimmassa ja pisimmässä tarinassa vuodelta 1963 Myyrä käy kaupungissa ja sen vaaroista huolimatta ihastuu autoihin niin, että hänenkin on sellainen saatava. Koosteen tuoreimmassa tapauksessa tekniikka on jo uhka, kun puskutraktori rakentaa tietä kotimetsän läpi. Tästäkin vaarasta selvitään Myyrän kekseliäisyyden avulla. Uteliaisuus ja neuvokkuus auttavat muissakin jaksoissa, oli sitten kyse aivan ainutlaatuisen äänilevyn tekemisestä tai pudonneen tähden taivaalle palauttamisesta.

Lyhytelokuvat on sidottu yhteen otoksella Myyrän hiirikaverin valokuvaharrastuksesta. Niiden vinkero tyylittely miellyttää aikuistakin silmää, varsinkin kun paikoin noustaan hyvin psykedelisiinkin sfääreihin. Masterointi on tehty tyylillä, vanhaa kunnioittaen. Värejä ja linjoja ei ole lähdettykään modernisoimaan, vaan on käytännössä tyydytty siivoamaan alkuperäisten negatiivien tahroja ja naarmuja. Lopputulos on mukavalla tavalla pehmeä kuten vanhoissa muistikuvissa mutta samalla kuvanlaadultaan isollekin kankaalle sopiva.Filmtrailer.com