Maa: Tshekki

Jäljet

Agnieszka Hollandin Hopeisen karhun voittajassa vanha nainen puolustaa eläinten oikeuksia ja nauraa patriarkaatille päin partaa. Ei kaikkien feministien tarvitse käyttää reisivarsisaappaita ja elää Themysciran saarella.

The Dancer

Laulaja, näyttelijä ja Kristen Stewartin ex-tyttöystävä Soko tekee vaikutuksen komeassa joskin hieman steriilissä elämäkerrassa Loïe Fullerista, amerikkalaisesta tanssijasta, joka oli yhtä merkittävä kuin hän on nykyään unohdettu.

A United Kingdom

A United Kingdom saattaa tuntua vanhanaikaiselta, mutta se on sitä hyvässä mielessä. Vuosikymmen sitten kuvauspaikalla olisi häärännyt Richard Attenborough. Ei Amma Asantekaan hullumpi ole. Hänen varma ohjauksensa ja kekseliäät näyttelijävalinnat nostavat elokuvan vastaavien tekeleiden yläpuolelle.

Melanijan tie

Voittaja kirjoittaa historian. Senpä takia näemme valkokankaalla useammin Hitlerin kuin isä aurinkoisen eli Stalinin hirmutekoja. Stalinin murhaluvuksi on yleisesti ottaen arvioitu noin 20 miljoonaa ihmistä, vaikka useat lähteet puhuvat jopa 60 miljoonasta. Yhtään vähättelemättä Hitlerin veristä aikakautta, on kummallista huomata, että elokuvantekijät eivät ole kajonneet sen syvällisemmin Stalinin hirmuvaltaan.

Marguerite

Myös Meryl Streep on tarttumassa samaan haasteeseen, mutta Catherine Frot esittelee ensin epävireistä ääntään ranskalaisessa näkemyksessä Florence Foster Jenkinsin elämästä. Korvatulpat korviin – huonojen laulajien taistelu on virallisesti alkanut.

Snowpiercer

Eteläkorealainen Snowpiercer on kirjaimellisestikin hyytävä dystopia tuhon jälkeisestä maapallosta ja sen uudella tavalla järjestäytyneistä ihmiskunnan rippeistä. Elokuvan historiassa ilmaston lämpeneminen on vuonna 2014 edennyt sellaiseen pisteeseen, että ihmisten on turvauduttava testaamattomaan tieteelliseen kokeeseen sen pysäyttämiseksi. Yritys kuitenkin epäonnistuu kohtalokkaasti, ja se laukaisee loppumattoman jäätävän talven, joka tuhoaa lähes kaiken elämän planeetaltamme.

Koomikot

Tsekkiläistä elokuvaa ei meillä juuri valkokankailla näy satunnaisia festivaaliesityksiä lukuun ottamatta. Nyt sellainen nähdään ja syy löytyy sanonnasta ”vuoroin vieraissa”. Koomikot on osa pakettia, jonka ensimmäinen osa oli viime vuonna nähty Taru Mäkelän ohjaama Mieletön elokuu. Elokuvat on tuotettu ristiin suomalais-tsekkiläisenä yhteistyönä.

Mieletön elokuu

Vuonna 2012 ohjaaja Taru MäkelänVarastosta kuoriutui yllätyshitti, joka juhli katsojatilastojen kärkisijoilla. Musta komedia sukelsi duunarien lamankatkuiseen arkeen terävästi ja hykerryttävästi. Mäkelän tuorein ohjaustyö Mieletön elokuu on jotain aivan toisenlaista. Kun Varaston ääniraidalla vonkui Raoul Björkenheimin sähkökitara, soi Mielettömässä elokuussa kuusikymmenlukulainen, samettisen pehmeä jazz. Ensiksi mainitun elokuvan rinnalla jälkimmäinen tuntuu melkein hampaattomalta, mutta on turha verrata niitä keskenään. Mieletön elokuu on rehellisesti nostalginen ja pehmoinen kertomus rakastumisista.