Mieletön elokuu

/ GENRE ENSI-ILTA 04.10.2013 TÄHDET

Vuonna 2012 ohjaaja Taru MäkelänVarastosta kuoriutui yllätyshitti, joka juhli katsojatilastojen kärkisijoilla. Musta komedia sukelsi duunarien lamankatkuiseen arkeen terävästi ja hykerryttävästi. Mäkelän tuorein ohjaustyö Mieletön elokuu on jotain aivan toisenlaista. Kun Varaston ääniraidalla vonkui Raoul Björkenheimin sähkökitara, soi Mielettömässä elokuussa kuusikymmenlukulainen, samettisen pehmeä jazz. Ensiksi mainitun elokuvan rinnalla jälkimmäinen tuntuu melkein hampaattomalta, mutta on turha verrata niitä keskenään. Mieletön elokuu on rehellisesti nostalginen ja pehmoinen kertomus rakastumisista.

Tsekkoslovakialainen jazz-orkesteri lähtee soittamaan Suomessa järjestettäville rauhan ja ystävyyden festivaaleille. Mutta aivan yksinkertaista se ei ole, sillä eletään kylmän sodan kalseita vuosia. Kitaristin, läskibasistin ja saksofonistin muodostamaa yhtyettä kutsutaan delegaatioksi, jota johtamaan ja valvomaan on nimitetty puoluepampun virkaintoinen poika. Muusikoita pitääkin valvoa, ettei vain satu länsimaisia sieppauksia, joita täällä kutsutaan loikkauksiksi. Yksi soittoniekoista on erityisen epäilyttävä, sillä hän on ollut ravintolamuusikkona Helsingissä 1930-luvulla ja tapaillut suomalaista naista.

Tuo nainen on Kati Outisen esittämä modisti Elsa, joka elää tyynenä yksityisyrittäjänä Helsingin sydämessä ja harjoittaa sivutoimenaan selvänäkemistä. Käsikirjoittaja Raija Talvio on laatinut Elsan roolin suoraan Outiselle. Loistava Outinen onkin Mielettömän elokuun sielu. Valovoimainen näyttelijä tuo muuten simppeliin elokuvaan myös häivähdyksen omalaatuista huumoria.

Poliittiset raja-aidat eivät voi estää hatuntekijän ja saksofonistin vuosien takaista rakkautta leimahtamasta uuteen liekkiin. Pastelliväreissä kylpevä elokuu sekoittaa monien muidenkin pään: muun muassa Elena Leeve, Laura Birn ja Esko Salminentanssahtelevat lemmen pöllämystyttäminä. Tosin ainoastaan Elsan ja tsekkiläisen Janin (Miroslav Etzler) välinen kemia välittyy aidon kiinnostavasti.

Vaikka Mielettömän elokuun moottori käy rakastuneiden hupsuttelulla, on historiallinen tilanne elokuvan taustalla tosi. Maailman nuorison ja ylioppilaiden VIII rauhankonferenssi keräsi tuhansia vieraita ympäri maailmaa, mutta sai aikaan myös levottomuuksia, kun kommarit ja lättähatut kävivät toistensa kimppuun. Elokuvan 60-luku on luotu tyylikkäästi, ja etenkin miljööt on valittu huolella. Jo kadonneeksi luultu Helsinki suorastaan hehkuu kuvissa, ja Elsan puodin hatut ovat kuin pyhäinjäännöksiä ajalta, jolloin hattuja vielä käytettiin. Tästä huolimatta ajankuva luisuu kokonaisuutena yksinkertaiseksi karikatyyriksi; itäblokissa pidetään twistiä amerikkalaisena aivopesutekniikkana (mitä se toki onkin), ja tsekkiläisvieraat puhuvat kauppojen yltäkylläisistä näyteikkunoista länsimaisen autuuden huippuna. Näyttää melkein siltä, että tarvitaan vain yksi kylmä virvoitusjuoma, jotta jazz-delegaation tiukkapipoinen nokkamies saadaan kääntämään takkinsa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa