Take This Waltz

/ / GENRE , ENSI-ILTA 12.10.2012 TÄHDET

Loppukesän lämmintä valoa tulviva Toronto tarjoaa turvallisen taustan kanadalaisen Sarah Polleyn kirvelevän aidolle kolmiodraamalle. Take This Waltz käsittelee rakkauden kaipuuta, rakastamisen vaikeutta ja uskottomuutta yllättävästi, todesti ja raikkaan koomisesti.

Margot (Michelle Williams) ja Lou (Seth Rogen) ovat kolmissakymmenissä oleva lapseton aviopari, jonka arki on vaivatonta ja ennalta arvattavaa. He viljelevät herttaista, lapsekasta huumoria, ja – mikä tärkeintä – he pitävät toisistaan. Toisin sanoen mikään ei näyttäisi tarjoavan vihjettä tulevasta.

Margot on kirjailijan urasta haaveileva toimittaja, joka pelkää välitiloja, kuten lentokenttiä. Juttumatkalta palatessaan Margot avautuu neuroosistaan tuoreelle tuttavuudelle, komealle Danielille (Luke Kirby), joka istahtaa lentokoneessa hänen viereensä.

Taiteilijan tarkkanäköisyydellä Daniel huomaa Margotin keskeneräisyyden ja levottomuuden, eikä miehen herkkyys mene Margotilta ohi. Kun käy ilmi että Daniel asuu aivan naapurissa, Margotin sisällä alkaa tapahtua. Yhtäkkiä kaikki se, mikä hänen ja Loun elämässä on tähän asti tuntunut miellyttävän varmalta, alkaakin nyt tuntua lattealta ja rajoittavalta.

Seuraavat viikot Margot ajelehtii järkytyksen, halun ja katumuksen ristiaallokossa. Samalla kun Daniel vetää häntä vääjäämättä puoleensa, tuntee hän Loun seurassa haikeaa syyllisyyttä. Yhdessä hetkessä hän työntää Louta luotaan, seuraavassa tarrautuu tähän kuin pelastusrenkaaseen. Polley kuvaa säälimättömän paljaasti pitkässä parisuhteessa kukoistavaa kypsymättömyyttä ja keskinäistä riippuvuutta.

Take This Waltz on 33-vuotiaan Polleyn toinen pitkä ohjaustyö ja ensimmäinen alkuperäiskäsikirjoitus. Esikoisohjaus, vahvasti näytelty dementiakuvaus Away From Her (2006), pohjasi kanadalaisen Alice Munron novelliin. Take This Waltz on esikoisen tapaan omaääninen ja koskettava, muttei aivan yhtä tasapainoinen työ.

Polley on juuri saanut valmiiksi kolmannen ohjauksensa, erinomaisia arvioita keränneen dokumenttielokuvan Stories We Tell. Dokumentissa Polley paljastaa ensi kertaa julkisuudessa, että hän sai alkunsa näyttelijä-äitinsä syrjähypystä. Ei siis ihme, että naisten seksuaalisuus kiinnostaa aiheena Polleyta. Jo esikoisohjauksessaan hän sivusi ikääntyvän ja muistisairaan naisen uskottomuutta.

Polley on harvinainen monilahjakkuus, joka aloitti lapsinäyttelijänä televisiosarjassa Tie Avonleaan (1989-1996). Näyttelijäntyön peruja lienee, että Polley on etevä henkilöohjaaja.

Take This Waltzissa Michelle Williams tekee turhautuneesta Margotista erinomaisen samastuttavan hahmon. Margot on alituinen etsijä, liikuttavasti sulkeutunut ja hieman avuton nuori nainen, joka mieluiten antaisi muiden tehdä itseään koskevat suuret päätökset.

Margotin mielessä Daniel edustaa lupausta uudesta, jännittävämmästä elämästä; elämästä jossa hän saa keksiä itsensä uudelleen. Tosiasiassa myös Daniel välttelee vaikeita valintoja: hän on riksakuski, joka tekee taidetta vain omaksi ilokseen.

Lou onkin kolmikosta ainoa, joka elää unelmiensa tasolla. Hän on ruokakirjailija, joka keskittyy uusimassa teoksessaan kanaresepteihin. Komediarooleista tuttu Seth Rogen ei ole koskaan näytellyt yhtä rehellisesti. Hän tuo Louhun lempeää omanarvontuntoa.

Polley on valikoinut elokuvansa musiikkiraidalle parasta kanadalaista Leonard Cohenista Feistiin. Elokuvan nimikin lainaa Cohenin monimielistä laulua, joka pohjaa Federico Garcia Lorcan runoon.

Elokuvan kahdessa avainkohtauksessa soi brittibändi The Bugglesin hittikappale Video Killed the Radio Star (Polleyn syntymävuodelta), joka on ikoninen laulu muutoksesta, jota ei voi pysäyttää. Älylliseltä vaikuttavan laulun ydintä on vaikea ellei mahdoton tavoittaa, sillä se näyttää kätkeytyvän paradoksiin ja huumoriin.

Samalla tavoin Polleyn draamakomedia kieltäytyy esittämästä varmoja, lukittuja vastauksia. Mitä on rakkaus? Mikä on ihmissuhteitten – hoitavien, hullaannuttavien ja satuttavien – perimmäinen tarkoitus? Tulkittavaksi jää sekin, välähtääkö Margotin silmissä lopulta pettymyksen kipu vaiko helpottava oivallus.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat