Talvinen tarina

GENRE , ENSI-ILTA 21.02.2014 TÄHDET

Talvinen tarina (1983) on yksi viime vuosikymmenien arvostetuimpia amerikkalaistarinoita. Mark Helprinin kirjoittama fantasiadraama kertoo Peter Lakesta, orvosta murtovarkaasta, joka rakastuu kuolemansairaaseen Beverly Penniin. Kohtalokkaan romanssin lisäksi Peterin elämässä hyrrää kirjaimellisesti demoninen rikollispomo Pearly Soames, joka haluaa maksaa vanhat velat lopullisesti takaisin.

Helprinin kirjasta elokuvakäännöksen käsikirjoittanut Akiva Goldsman on aiemmin sovittanut valkokankaille Dan Brownin kirjoihin perustuneet elokuvat Da Vinci -koodi (2006) ja Enkelit ja demonit (2009). Uralta löytyy myös pari Russell Crowen ja Will Smithin menestyselokuvaa kuten Kaunis mieli (2001) ja I, Robot (2004). Ohjaajana Goldsman on ensikertalainen, joten Pearly Soamesin rooliin saatu Crowe lienee mukana etenkin vanhojen aikojen muistoksi.

Crowe näyttelee herkeämättömästi Peter Lakea (Colin Farrell) jahtaavaa rikollispamppua hilpeästi, yhdistäen Soamesiin aiempia pahishahmojaan elokuvista, kuten Virtuosity (1995) ja Les Misérables (2012).

Farrell on kodittomana varkaana, hyväsydämisenä lurjuksena juuri niin hyvä kuin karismaattiselta sänkiposkelta on opittu odottamaan. Ikäerosta huolimatta Farrellin ja Downton Abbey -sarjassa ihastuttaneen Jessica Brown Findlayn liitto toimii. Beverly Pennin roolissa Hollywood-debyyttinsä tekevä näyttelijätär ei jää pelastusta odottavaksi prinsessaksi, vaan hehkuu elinvoimaa eniten koko elokuvassa.

Rakastavaisten pääjuoni on onnistuneesti yksinkertaistettu kirjasta. Yksityiskohtiin sukeltanut alkuperäisteksti on jätetty elokuvan kuvalliseen antiin. Talvinen tarina näyttääkin kauttaaltaan hyvältä ja monet henkilötkin ovat miellyttäviä seurata, mutta usean aikakauden halki kulkeva tarina koskettaa vain harvoin – ja näitä hetkiä seuraa usein tunnelman latistava fantasiakäänne. Kyllä, Talvinen tarina on puhdasta fantasiaa kohtalosta, ihmeistä, hyvän ja pahan taistelusta ja rakkauden ylimaallisesta voimasta.

Eihän ikuisessa rakkaudessa mitään vikaa ole tarinakehyksenä, mutta sen voisi kertoa koukuttavammin. Erityisesti elokuvan nykyaikaan sijoittuva viimeinen näytös epäonnistuu paitsi omana kokonaisuutenaan myös aiemmat tapahtumat yhteensitovana loppukliimaksina. Talvinen tarina yrittää säkenöidä, mutta on pohjimmiltaan kylmää romantiikkaa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat