Ternet Ninja

GENRE , ENSI-ILTA 24.05.2019 TÄHDET

Tanskan katsotuin elokuva vuosikymmeniin on animaatio – mutta ei lapsille suunnattu sellainen. Jotain sen viehätyksestä saattaa jäädä siirtymättä kulttuurirajojen yli.

Tanskalainen hittielokuva Ternet Ninja on käsittämätön teos animaatioksi. Leffa on saanut jo yli 900 000 katsojaa Tanskassa, ja onkin siellä katsotuin elokuva 30 vuoteen. Ternet Ninja ei tosin ole mikään koko perheen elokuva vaan lähinnä aikuisille suunnattu melko raaka ja törkeäkin leffa. Mikä sitten elokuvassa kiehtoo ihmisiä?

Noh, onhan se todella hauska. Huumori on tanskalaiseen tapaan mustaa ja vänkyrää. Leffa alkaa pienen thaimaalaispojan murhalla. Kostonhimoisen soturin henki ottaa valtaansa söötin ninjanuken, joka vannoo kuolemaa kaikille epäoikeudenmukaisuutta levittäneille kapitalistisioille, jotka riistävät köyhän maan lapsityöläisiä.

Raivostunut nukke rahdataan lopulta Tanskaan, jossa Aske-poika löytää yhteisen äänen tappavan pehmolelun kanssa. Koulukiusattu Aske on ihastunut erääseen tyttöön, ninjanukke etsii kostoaan. Molemmilla on siis missionsa, mutta onko auttaminen molemminpuolista? Sotkuhan siitä syntyy.

Elokuvan tehnyt Anders Matthesen on Tanskan suosituimpia koomikoita. Se näkyy positiivisella tavalla etenkin tarinassa. Onhan se perinteinen moraaliopetus, mutta siihen on saatu uudenlaisia kerroksia pikimustan huumorin avulla. Yhteiskuntasatiiria puristetaan melko stereotyyppisistä hahmoista, jotka ovat samalla pidettäviä ja inhottavia. Elokuva on ennen kaikkea todella inhimillinen ja maanläheinen – jos nyt ne yliluonnolliset ninjat unohdetaan tästä yhtälöstä.

Jokin jää kuitenkin hieman vajaaksi – ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna. Ehkä se on kielimuuri, eivätkä kaikki vitsi käänny luontevasti suomeksi? Rytmitys kertoo, että nyt on tekeillä jotain hauskaa, mutta käännös ei tarjoa selitystä sille. Omituinen leffa, ja ehkä juuri sen takia myös kesän hilpeimpiä komedioita.


YouTube video