The Comeback Trail

The Comeback Trail on elokuva, jossa nähdään huippunäyttelijöitä, mutta sen kohokohta on silti sen lopputekstit.

12.11.2021 08:52
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 12.11.2021

Komedialeffoista ei juurikaan Hollywoodissa ole puutetta. Hyvistä, laadukkaista ja aidosti huvittavista elokuvista sen sijaan on. Vaikka George Gallon ohjaama The Comeback Trail ei olekaan kovin laadukas, on se kuitenkin viihdyttävä kokonaisuus.

Robert DeNiro esittää elokuvatuottaja Max Barberia, joka tuottaa lähinnä huonoa tusinatavaraa. Barberilla on kuumat paikat, kun paikallinen mafiapomo (Morgan Freeman), jolle Barber on velkaa, käy kyselemässä rahojen perään. Barber keksii nerokkaan suunnitelman: tuota hölmö elokuva, palkkaa vanha ja raihnainen stara Duke Montana (Tommy Lee Jones) pääosaan, tapa hänet, kerää vakuutusrahat ja maksat velat pois. Harmillisesti Duke Montana selviää elokuvan kaikista vaarallisista stunteista, ja Barber onkin yhtäkkiä tekemässä uransa parasta elokuvaa.

The Comeback Trail on uusintafilmatisointi vuoden 1982 saman nimisestä leffasta. Gallon The Comeback Trail kulkee pelkän nostalgian voimalla; siinä on paljon rakkautta elokuvabisnestä kohtaan, mutta se ei vielä riitä hyvän elokuvan tekemiseen. The Comeback Trail sisältää myös paljon viittauksia kuuluisiin elokuviin, erityisesti länkkäreihin, mutta elokuvassa myös hieman pilkataan niitä.

Elokuva on täytetty hurjan taitavilla näyttelijöillä, ja onkin erikoista ettei kokonaisuus toimi paremmin. DeNirolla on laiska automaattivaihde päällä, ja Morgan Freeman on täysin väärässä leffassa. Tommy Lee Jonesilla on selvästi hauskaa, mutta elokuvan käsikirjoitus ei pureudu tarpeeksi Montanan hahmoon, eikä hänessä ole mitään syvyyttä. Zach Braff ja Emile Hirsch ovat hauskoja lisäyksiä elokuvan näyttelijäkaartiin, mutta kaikkien roolityöt ovat, ehkä tarkoituksellisesti, kovin liioiteltuja ja siten ärsyttäviä.

Elokuvan huumori on vahvasti slapstick-pohjaista, mutta kyllähän se aina naurattaa, kun mies lentää kuin leppäkeihäs hevosen potkun ansiosta. Huonoimmillaankin DeNirolla on erinomaiset komedialahjat, ja elokuvasta löytyy ihan nerokkaitakin kohtauksia. Valitettavasti ne hukkuvat heikon käsikirjoituksen alle.

Gallon ja Josh Posnerin käsikirjoitus on kömpelö, ja vaikka The Comeback Trailissa kiroillaan paljon, elokuva olisi voinut olla ronskimpi ja hulvattomampi. Samoja vitsejä toistetaan, ja useat vitsit pohjautuvat vanhentuneisiin stereotypioihin, mikä saa The Comeback Trailin tuntumaan raskaalta katselukokemukselta. Gallolla ei ole laisinkaan itsetietoutta, eikä käsikirjoituksesta löydy niin yhtäkään nyanssia.

Kaikesta tästä valituksesta huolimatta The Comeback Trail on ihan menevä elokuva. Se on hupaisa ja hyväntahtoinen vaikkakin unohdettava elokuva Hollywoodin kulta-ajoista. Harmillisesti elokuva saa kuitenkin Suomen ensi-iltansa vain viikkoja sen jälkeen, kun kuvaaja Halyna Hutchins kuoli aseen lauettua kuvauspaikalla. Näiden tapahtumien valossa The Comeback Trail tuntuu erityisen kankealta ja kömpelöltä.

Maria Lättilä

The Comeback Trail -elokuvan traileri

Lisää luettavaa