The Fall Guy

Ryan Gosling ja Emily Blunt hurmaavat David Leitchin hupaisassa ja hyvin ohjatussa toimintakomediassa, joka toimii myös kunnianosoituksena stunttimiehille. (Ikäraja K-12)

25.4.2024 07:37
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.04.2024

Ryan Gosling valloitti katsojien sydämet viime vuonna Greta Gerwigin Barbie-elokuvassa Kenin roolissa. Goslingin komedia taidot tulivat monille yllätyksenä, vaikka mies oli erinomaisessa vedossa myös The Nice Guys -elokuvassa. David Leitchin The Fall Guy muovaa tähdestä nyt niin action staran kuin myös komedianeron.

The Fall Guy perustuu samannimiseen tv-sarjaan, joka pyöri ruudussa 80-luvulla. Gosling esittää stuntmies Colt Seaversia, jonka ura joutuu jäähylle vakavan onnettomuuden takia. Tuottaja Gail (Ted Lasso -mimmi Hannah Waddingham) kuitenkin houkuttelee Coltin takaisin tekemään stuntteja uuteen elokuvaan, jonka ohjaajana toimii Coltin ex, Emily Bluntin Jody.

Jodyn elokuvan päätähti Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) katoaa kuin tuhka tuuleen ja Gail pyytää Coltia etsimään Ryderin, jotta Jodyn unelma elokuvaohjaajan urasta ei kaadu siihen. Ryderin katoaminen onkin astetta erikoisempi tapaus ja Colt on pian kuoleman vaarassa.

The Fall Guy on täynnä erinomaista musiikkia, hauskaa huumoria ja vaikuttavaa toimintaa. Elokuva on selkeä rakkauskirje stunttimiehille – Leitch aloittikin uransa stunttien parissa. Leitch ohjaa toimintaa tyylikkäästi; silloinkin kun on päivänselvää, ettei Gosling ole itse ajamassa autoa tai hyppäämässä rakennuksen katolta, se toimii nerokkaasti elokuvan eduksi.

Gosling ja Blunt kannattelevat elokuvaa. Juoni on melko tavanomainen, mutta Bluntin ja Goslingin kemiat kohtaavat mainiosti, ja erityisesti Gosling on erittäin hyvässä vedossa. Drew Pearcen käsikirjoitus on ajoittain hieman tönkkö, mutta Goslingin roolisuoritus on hykerryttävän hauska. Onko tämä nyt sitä kuuluisaa Kenergiaa?

Blunt tekee myös onnistuneen roolisuorituksen. Blunt teki läpimurtonsa Paholainen pukeutuu Pradaan -komediassa, ja vaikka Jodyn rooli on hyvin erilainen Pradan Emilystä, Bluntin komedialliset kyvyt ovat molemmissa erinomaiset.

Ainoastaan Aaron Taylor-Johnson ei esiinny elokuvassa edukseen. Rooli on melko pieni, mutta näyttelijä vetää sen myös täysin överiksi. Siinä missä Gosling on jatkuvasti uskottava ja aidon hauska, Taylor-Johnson on vain naurettava, eikä varsinaisesti hyvällä tavalla. Myös Winston Duke, joka teki mainiota työtä Us- ja Black Panther -elokuvissa, on haaskattu turhauttavan pienessä roolissa.

Vaikka The Fall Guy on ensisijaisesti toimintakomedia, siitä ei kuitenkaan puutu romantiikkaa. Coltin ja Jodyn romanssi on uskottava mutta ei koskaan liian siirappinen. Leitch ohjaa elokuvaa vakaalla kädellä ja The Fall Guy soljuukin erinomaisesti. Leitch on priorisoinut viihdyttävyyttä, ja elokuva toimii myös hyvänä esimerkkinä siitä, miksi Hollywoodin palkintogaalojen tulisi palkita myös stunttimiehiä.

Maria Lättilä

The Fall Guy -elokuvan traileri

Lisää luettavaa