The Forbidden Kingdom – Kaksi mestaria

25.7.2008 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Taistelulajilegendat Jackie Chan ja Jet Li ihastuttavat ensimmäistä kertaa samassa seikkailuelokuvassa. Mainion parivaljakon sydämelliset hahmot ja vaikuttavat kung-fu-kamppailut eivät aivan pelasta harmittavan lapsellista kasvutarinaa.

  Kiinassa supertähdiksi nousseiden ja sittemmin maailman valloittaneiden Jackie Chanin ja Jet Lin yhteistyöelokuvalta ei voi odottaa muuta kuin henkeäsalpaavia taistelukohtauksia. Yuen Wo-Pingin (Kill Bill, Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme) loihtima pikkutarkka ja sulava koreografia täyttää epäilemättä kaikki ennakko-odotukset. Erityinen kohokohta on toimintanäyttelijöiden ensimmäinen kohtaaminen, jossa Wo-Ping yhdistää erinomaisesti kummankin mestarin omintakeisen taistelutyylin. Yhdysvaltalainen Stuart Little -ohjaaja Rob Minkoff ymmärtää onneksi pitää kameran tarpeeksi paikoillaan antaen Chanin ja Lin todella näyttää kyntensä.

  Huoliteltujen taistelujen energian latistaa valitettavan pinnallinen ja kaavamainen juoni, jonka pääosassa on yhdysvaltalainen nykyteini. Laittomia kung-fu-leffoja Chinatownissa metsästävä Jason (Michael Angarano) päätyy taikaiskusta muinaiseen Kiinaan. Siellä hänen täytyy vapauttaa julman sotapäällikön vangiksi joutunut legendaarinen soturi Monkey King (Jet Li). Täysin hukassa oleva Jason saa onnen kaupalla avukseen viisaan kung-fu-mestari Lu Yanin (Jackie Chan). Onnistuakseen vaativassa tehtävässään – ja päästäkseen kotiin – Jasonin täytyy oppia kung-fun salat.

  Kevytmielisen tarinan tavoite on kunnioitettava: elokuva kosiskelee kung-fu-elokuviin perehtymättömiä katsojia innostumaan kiinalaisesta kulttuurista ja kamppailulajien filosofiasta. Kiinalaisista legendoista ja romaaneista lainatut henkilöhahmot – kuten Monkey King ja Valkohiuksinen morsian – ovat kiehtovia, mutta elokuvaan on ängetty niitä aivan liikaa. Kaksoisrooleja esittävät Chan ja Li ovat yhtä aikaa hauskoja ja syvällisiä, mutta hahmojen historialle ei täysin anneta niiden ansaitsemaa huomiota.

  Elokuvassa paasataan taistelulajien filosofian tärkeydestä, mutta komediallinen kerronta ei koskaan pureudu kung-fun taustalla vaikuttaviin aatteisiin kovin uskottavasti. Suoraan onnenkekseistä repäistyt vuorosanat eivät kovasta yrityksestä huolimatta ole järin mieltäylentäviä. Kevyt, nuorille sukupolville suunnattu seikkailu on toki viihdyttävä, mutta Jackie Chanin ja Jet Lin kaltaisilta taitureilta olisi toivonut enemmän särmää.

  Mestarien seuraavaa kohtaamista odotellessa…

  Lisää luettavaa