The Imaginarium of Dr. Parnassus

/ / GENRE ENSI-ILTA 25.12.2009 TÄHDET

Heath Ledgerin viimeinen elokuva.

Terry Gilliam (s. 1940) tuli tunnetuksi Monty Python -komediaryhmän animaattorina. Sittemmin elokuvaohjaajaksi siirtynyt Gilliam on luonut sellaisia moderneja klassikoita kuten Time Bandits (1981), Brazil (1985) ja 12 apinaa (1995).

Uutuus The Imaginarium of Dr. Parnassus on taattua Gilliamia, jossa nähdään surrealistisia lavasteita ja mielikuvituksellisia roolihahmoja. Gilliam on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Charles McKeownin kanssa, joka toimi Gilliamin kirjoituskumppanina myös Brazilissa ja Paroni Münchausenin seikkailuissa (1988).

Elokuvan keskushahmo on salaperäinen tohtori Parnassus (Christopher Plummer). Hän johtaa kaduilla esiintyvää kiertävää teatteriryhmää, johon kuuluu taikuri Anton (Andrew Garfield), kääpiö Percy (Austin Powers -elokuvien Mini-Me Verner Troyer) sekä Parnassuksen nuori tytär Valentina (Lily Cole). Esityksissä katsojat saavat mahdollisuuden siirtyä taikapeilin kautta mielikuvitusmaailmaan.

Tohtori Parnassus kantaa synkeää salaisuutta. Hän on tehnyt Tom Waitsin esittämän herra Nickin eli paholaisen kanssa Faust-tyyppisen sopimuksen. Parnassus on saanut paholaiselta ikuisen elämän ja taikavoimat, mutta sopimukseen kuuluu, että Nick saa Parnassuksen tyttären, kun tämä täyttää 16-vuotta. Tuo päivämäärä on lähenemässä, ja herra Nick on tulossa perimään omansa. Samoihin aikoihin seurueeseen liittyy outo muukalainen nimeltä Tony (Heath Ledger), joka kenties voisi pelastaa tyttären sielun.

The Imaginarium of Dr. Parnassus oli tammikuussa 2008 yllättäen kuolleen Heath Ledgerin viimeinen elokuvarooli. Ledgerin kuolema tapahtui, kun kuvaukset olivat vielä kesken. Elokuva haluttiin kuitenkin saattaa loppuun, ja käsikirjoitusta muokattiin siten, että Ledgerin hahmo kokee elokuvassa kolme muodonmuutosta. Fantasiajaksoissa Tonya esittää vuorotellen Johnny Depp, Colin Farrell ja Jude Law. Ratkaisu kuulostaa oudolta, mutta se on saatu toimimaan yllättävän hyvin.

Gilliamin elokuvissa on joskus se vika, että tarina hajoaa moneen suuntaan ja muuttuu silkaksi kohellukseksi. Niin kävi vaikkapa Grimmin veljeksissä (2005), ja valitettavasti niin käy ajoittain myös tässä elokuvassa. The Imaginarium of Dr. Parnassus antaa katsojalle paljon sitä minkä Gilliam parhaiten osaa, mutta miehen kyvyt tietäen se tuntuu pettymykseltä.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat