The Suicide Squad: Suicide Mission

GENRE , , ENSI-ILTA 06.08.2021 TÄHDET

James Gunn ohjaa varmalla kädellä, ja Suicide Squad on lähes täydellinen sarjakuvaelokuva.

Vuoden 2016 Suicide Squad oli aikamoista kuraa. David Ayerin odotettu superpahisleffa oli sekava ja tylsä, ja sen ainoa onnistunut elementti oli Margot Robbien Harley Quinn. Kun Guardians of the Galaxy -leffat ohjannut James Gunn erotettiin Marvelin joukoista vanhojen, mauttomien twiittien takia, DC nappasi ohjaajan itselleen ja antoi vielä vapaat kädet minkä tahansa elokuvan kanssa. Gunn valitsi The Suicide Squadin ja ai että, nyt sarjakuvaleffojen faneja hemmotellaan, sillä Gunnin elokuva on 132 minuuttia täyttä herkkua.

The Suicide Squad: Suicide Mission ei ole suora jatko-osa Ayerin leffalle, mutta se ei myöskään ole tavanomainen remake tai reboot. Kyseessä on enemmänkin samassa universumissa tapahtuva itsenäinen elokuva, ja leffassa nähdäänkin muutama Ayerin leffasta tuttu hahmo. Leffassa seurataan Amanda Wallerin (Viola Davis) kokoamaa ryhmää, jotka lähetetään Corto Maltese -saarelle tuhoamaan salainen projekti, joka uhkaa koko maailmaa. Ryhmä muodostuu erilaisista Belle Reve -vankilaan suljetuista pahiksista, jotka eivät pysty sanomaan ei, kun Waller tarjoaa tuomion lyhentämistä.

The Suicide Squad keskittyy lähinnä Idris Elban esittämään Robert Dubloisiin, joka tunnetaan myös nimellä Bloodsport. Dublois ja Robbien Harley Quinn muodostavat elokuvan tunnepuolen ankkurin, ja Gunn onkin onnistunut harvinaisen hyvin tuomaan elokuvaan aitoa lämpöä ja tunteellisuutta. Mutta ei hätää! The Suicide Squad ei ole herkistelyleffa vaan armotonta tykitystä heti ensiminuuteista lähtien.

Elokuvan ensimmäiset 15 minuuttia ovat niin kovaa toimintaa, ettei loppuelokuva oikein koskaan yllä samalle tasolle, mutta Gunn osoittaa jälleen pystyvänsä ohjaamaan toimintaa ja näyttelijöitään upeasti. Joel Kinnaman, joka nähtiin myös Ayerin elokuvassa Rick Flagin roolissa, on tästä erinomainen esimerkki. Kinnaman ei ole huono näyttelijä, mutta ensimmäisessä Suicide Squad -leffassa hän oli unohdettava ja tylsä, tässä huomattavasti paremmassa vedossa. Gunn on tuonut esiin Kinnamanin luonnollisen karisman ja komedialliset lahjat, ja elokuva on huomattavasti parempi siitä syystä.

Näyttelijäkaartista ei löydy ainuttakaan heikkoa lenkkiä, mutta The Suicide Squad on niin täynnä tähtivoimaa, että se tuntuu ajoittain hieman uuvuttavalta ja turhalta. John Cena, joka esittää Peacemakeria, on myös loistava roolissaan. Cenan ja Elban välinen kemia onkin elokuvan suurinta herkkua. Harley Quinn on saanut uusia sävyjä ja vivahteita, mikä raikastaa hahmoa.

The Suicide Squad on myös armottoman verinen ja väkivaltainen, joten se ei varmasti sovellu kaikille. On vaikea olla mietimättä, olisiko Gunn halunnut mennä Guardians-leffojenkin puikoissa pidemmälle väkivallan osalta, sillä The Suicide Squad tuntuu Gunnilta aidoimmillaan. Ohjaajan kauhujuuret pääsevät leffassa valloilleen, ja Slither-leffan fanit varmasti nauttivat. Gunnin käsikirjoitus on myös terävä ja tiukka, joskin ajoittain hieman yliampuva.

The Suicide Squad: Suicide Mission on DC:n tähän mennessä vahvin elokuva. Se on visuaalisesti huima, järjettömän viihdyttävä ja väkivaltainen kokonaisuus, jota ei helposti unohda. Tämä saattaa olla James Gunnin paras elokuva ja lupaa pelkkää hyvää kaikille elokuvan tähdille.

Maria Lättilä


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat