The United States vs. Billie Holiday

Andra Dayn upea roolisuoritus pelastaa The United States vs. Billie Holidayn olemasta täysin susi elämänkerta, mutta Lee Danielsin ohjaus tekee siitä sekavan ja traumapornolla mässäilevän elokuvan.

1.7.2021 08:01
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.07.2021

Lee Daniels tunnetaan muun muassa elokuvien The Butler ja Precious ohjaajana. Danielsin elokuvat keskittyvät usein afroamerikkalaisten kärsimykseen ja jatkuvaan taisteluun itsenäisyydestä ja tasa-arvosta. Ohjaaja jatkaa sitä The United States vs. Billie Holiday -elokuvalla, joka on kunnianhimoinen sekasotku, kuten useat Danielsin aikaisemmatkin elokuvat.

Elokuva seuraa Billie Holidayn (Andra Day) uraa ja elämää ja erityisesti laulajan suhdetta Strange Fruits -kappaleeseen. Strange Fruits oli erittäin suosittu, mutta FBI totesi sen olevan vaarallinen, sillä se kuvasi erittäinkin yksityiskohtaisesti afroamerikkalaisten lynkkaysta. Holidayn käsissä siitä tuli anarkistinen tunnussävel, joka pelotti FBI:ta. Elokuva keskittyy erityisesti Holidayn huumeiden käyttöön ja kuinka nimenomaan sitä kautta FBI yritti saada Holidayn nalkkiin. Holidayn monimutkainen ja pitkäaikainen suhde FBI-agentti Jimmy Fletcheriin (Trevante Rhodes) on myös Danielsin elokuvan keskiössä.

Andra Day on kuin tulta ja tappuraa Holidayn roolissa. Dayn suoritus ei ole aina kaunista katsottavaa; Day rohkeasti nojaa myös Holidayn ikäviin puoliin, mikä tekee Holidaysta mielenkiintoisen ja todentuntuisen hahmon fiktiivisessä elokuvassa. Barry Jenkinsin Moonlight-elokuvasta tuttu Rhodes tarjoaa hyvää tukea Dayn sähäkän suorituksen osalta, mutta Suzan-Lori Parksin käsikirjoitus ei anna Rhodesille tarpeeksi haastavaa materiaalia, jotta Fletcher olisi mielenkiintoisempi hahmo. Onneksi Rhodesin ja Dayn välillä on kemiaa, joka saa uskomaan parin myrskyisään suhteeseen valkokankaalla.

Danielsin elokuva on visuaalisesti ja tyylillisesti sekava ja taipuvainen melodraamaan. Holidayn tarina on traaginen ja monille katsojille jo tuttu, mutta Daniels on valinnut elämänkertaelokuvien suurimmat kliseet ja heittänyt ne kaikki samaan elokuvaan. The United States vs. Billie Holiday kompastuu myös musiikkielokuvien suurimpaan haasteeseen eli niihin kappaleisiin. Daylla on upea ääni ja näyttelijätär tekee kunniaa Holidayn muistolle, mutta Danielsin tarinankerronta takkuaa erityisesti, kun elokuva pysähtyy kuvaamaan Holidayta lavalla laulamassa.

Elokuvasta löytyy myös erittäin voimakkaita ja pysäyttäviä hetkiä. The United States vs. Billie Holiday on ajoittain psykedeelinen ja unenomainen, täynnä Holidayn kokemia vaikeuksia ja traumaa mutta elokuvasta puuttuu se kuuluisa ja tärkeä punainen lanka, jotain joka sitoisi nämä hetket yhteen vaikuttavammaksi kokonaisuudeksi. Elokuva on samaan aikaan kiirehditty – erityisesti elokuvan alkupuolella tapahtuu paljon – mutta yli kaksituntisena myös hidas, ja sen katsominen on ajoittain vaivalloista.

The United States vs. Billie Holiday on lopulta liian melodramaattinen ja täyteen ahdettu elämänkertaelokuva, joka ei onnistu tekemään mitään uutta ja mielenkiintoista teemojensa osalta. Day loistaa pääosassa ja onnistuu kömpelöstä käsikirjoituksesta huolimatta luomaan todenmukaisen, rehellisen ruman ja upean Holidayn valkokankaalla. Valitettavasti muut osa-alueet eivät yllä Dayn roolisuorituksen tasolle, ja lopputulos on unohdettava elokuva eräästä aikamme parhaista laulajattarista.

Maria Lättilä

The United States vs. Billie Holiday -elokuvan traileri

Lisää luettavaa