Tolonen

GENRE ENSI-ILTA 02.05.2014 TÄHDET

Jukka Tolonen (s. 1952) on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista kitaristeista. Tasavallan presidentti -yhtyeen perustajan progetaituruus noteerattiin jo varhain myös Suomen rajojen ulkopuolella. Komeaa uraa ovat varjostaneet huumeidenkäyttö ja vuonna 2006 tapahtunut puukotus, josta Tolonen sai vankilatuomion.

Ohjaaja Lasse Keso ryhtyi tekemään seurantadokumenttia ihailemastaan muusikosta puukotustapauksen jälkeen. Ensimmäisissä Keson kuvaamissa otoksissa langanlaiha ja sekavasti käyttäytyvä Tolonen odottaa oikeudenkäyntiä. Mukana on myös Jarmo Korhosen kuvaamaa materiaalia edelliseltä vuodelta, jolloin puukotuksen uhriksi joutunut tyttöystäväkin oli vielä kuvioissa mukana.

Vankilassa Tolonen tulee uskoon ja lopettaa päihteiden käytön. Nivelrikko tekee lopun kitaransoitosta, mutta pianon koskettimille sormet edelleen taipuvat. Vapautumisensa jälkeen Tolonen ryhtyy työstämään virsilevyä yhdessä poikansa ja miniänsä kanssa.

Jukka Tolosen kaikki elämänvaiheet ovat omalla tavallaan kiinnostavia, mutta kiehtovinta aikaa on kuitenkin 1970-luku, jolloin kitaravirtuoosi loi maineensa. Keso käy Tolosen uran alkuvaiheet läpi melko pikaisesti. Arkistomateriaalin helmi on Pori Jazzissa vuonna 1972 tehty taltiointi, joka näyttää kitaristin hurmoksellisessa tilassa, täydellisesti soittamiseen uppoutuneena. Uskonto ja musiikki rinnastuvat dokumentissa useasti mutta symbolisimmin juuri tässä kohtauksessa.

Alkuvaiheita valotetaan myös muusikkoystävien ja entisten vaimojen haastatteluilla. Psykologisointia Keso ei harrasta, joten syitä Tolosen elämän syöksykierteeseen ei juuri haeta. Dokumentti ei tarjoa vastausta siihen, mikä sai hyvän perheen huippulahjakkaan pojan tuhoamaan elämänsä huumeilla. Ainoa selityksentapainen on ex-vaimon syytös kansainvälisiä levy-yhtiöitä kohtaan.

Dokumentin rungon muodostavat levytyssessiot, joissa nuoremman polven kitaristit Timo Kämäräinen, Risto Toppola ja Teemu Viinikainen tulkitsevat Jukka Tolosen säveltämiä kappaleita. Maestro itse istuu studion sohvalla kuuntelemassa. Kamera etsiytyy Tolosen vahingoittuneisiin sormiin. Soittokyvyn menetys näyttäytyy traagisena kohtalona, mutta musiikki jatkaa elämäänsä nuorten taitajien hyppysissä. Kuten Tolonen itse asian muotoilee, viestikapula siirtyy eteenpäin.

Henkilökuvana Tolonen olisi tasapainoisempi, jos kitaristi-säveltäjän merkittävä ura olisi saanut enemmän tilaa, ja 2000-luvun jyrkkää alamäkeä ja sen jälkeistä uskoontuloa olisi kuvattu lyhyemmin. Kesoa on kuitenkin kiinnostanut ennen kaikkea Jukka Tolosen viime vuosiin sisältyvä selviytymistarina. Sellaisena Tolonen on koskettavan suora ja rehellinen.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa