Toveri, missä olet nyt?

/ GENRE ENSI-ILTA 10.11.2017 TÄHDET

Vuonna 1989 Berliinin muuri murtui. Itä-Berliinissä juuri sitä ennen kommunismia opiskellut suomalaisohjaaja tutki, mitä aikakauden idealistisille nuorille tapahtui.

Moni saattaa välillä miettiä mitä vanhoille opiskeluaikojen ystäville ja tuttavuuksille on tapahtunut vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Harva kuitenkaan lähtee tekemään aiheesta ympäri maailmaa kiertävää dokumenttia.

Kirsi Marie Liimataisella on kuitenkin siihen keskivertoa parempi syy. Kommunistiperheen kasvattina hän opiskeli marxismia ja leninismiä Itä-Berliinissä sijatsevassa kansainvälisessä nuorisokorkeakoulussa. Kurssin päätyttyä Berliinin muuri murtui, eikä enää ollut jakoa Itä- ja Länsi-Saksaan.

Mitä tapahtui nuorten, maailman parantamiseen vaikka taistelemalla uskovien kurssitovereiden idealismille? Sen selvittäminen on helpommin sanottu kuin tehty, kun vapaustaistelijoina toimineet ystävät saattoivat esiintyä koodinimillä.

Liimatainen lähtee etsimään tuttuja kasvoja Saksaan, Boliviaan, Chileen, Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan. Matka viipyilee ehkä liikaakiin joissakin paikoissa, mutta samalla se tulee osoittaneeksi, että nuoren idealismin tunkeminen ulkoa annettuihin muotteihin saattaa olla turhaa.

Liimatainen voitti marraskuun alussa elokuvallaan Saksan ohjaajaliiton Metropolis 2017 -palkinnon parhaasta dokumentin ohjauksesta.