Tropic Thunder

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Hollywoodin megatoimintaelokuvien konventioille sekä koko studiojärjestelmälle piruileva, komeilla toimintajaksoilla ja erikoistehosteilla siunattu toimintakomedia on vuoroin aidosti inspiroitunut ja vuoroin aika yhdentekevä.

Yhdeksi amerikkalaisen koomikkotaivaan kiintotähdistä jo aikaa sitten vakiintunut Ben Stiller on myös ohjannut uusimman crazy-komediansa, joka piruilee samanaikaisesti sekä äärimachojen sota- ja toimintaelokuvien konventioille että niitä tuottavan Hollywoodin unelmatehtaan toimintatavoille. Tropic Thunderin keskeiset hahmot ovat uutta elokuvaansa tekeviä tähtinäyttelijöitä. Varsinaisten näyttelijöiden lisäksi joukossa on tietenkin myös yksi rap-tähti, kuten aivan liian usein oikeissakin kuvauksissa. Elokuva esittelee henkilönsä näyttämällä heistä kunkin viimeisimmän elokuvan trailerit, mikä jääkin harmittavasti koko elokuvan hauskimmaksi jaksoksi. Mielipuolisuuteen asti pedanttinen metodinäyttelijä ja moninkertainen Oscar-voittaja Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.), laskussa oleva toimintatähti Tugg Speedman (Stiller) ja pierukomedioiden kruunaamaton kuningas Jeff Portnoy (Jack Black) ovat testosteronin täyteisen Vietnam-filmin Tropic Thunder päätehtävissä. Tuotanto ei ole ongelmaton: hermostunut brittiohjaaja (Steve Coogan) onnistuu pilaamaan miljoonien arvoisen efektikohtauksen, ja hyperagressiivinen tuottaja (Tom Cruise) uhkailee kaikkia Hollywoodista käsin.

Projektin pelastamiseksi oikukas näyttelijärevohka kuljetetaan syvälle viidakkoon, josta heidän on tarkoitus raivata tiensä takaisin ja samalla hitsautua oikeaksi tiimiksi. Odysseia on samalla tarkoitus myös kuvata. Kaikki alkaa kuitenkin mennä pieleen saman tien, ja ennen pitkää Hollywoodin diivat ovat vastakkain viidakosta löytyvien oikeiden pahojen poikien kanssa.

Tropic Thunderin huumori on parhaimmillaan aidosti oivaltavaa ja herkullisen anarkististakin. Vahvimmin komediaa kannattelevat Stillerin herkullisesti machoileva lihaskimppu sekä Downeyn alati vakavailmeinen ja juuri siksi niin koominen metodinäyttelijä, joka on teettänyt itselleen jopa ihopigmenttisiirtoja voidakseen tulkita ryhmän ainoaa mustaa jäsentä.

Väliin osuu kuitenkin myös paljon heikompia, vähemmän inspiroituneita jaksoja. Niistä monet lerpahtavat Jack Blackin näyttelemän pieruhuumorikoomikon varassa: hahmo ei ole kovin onnistunut, hänelle ei ole kirjoitettu juuri lainkaan hauskoja repliikkejä ja hän tuntuukin olevan peräisin toisesta, selkeästi heikommasta elokuvasta.

Tom Cruise tuntuu käyttävän megatuottajan rooliaan lyömäaseena itsensä hylännyttä Paramountin johtoa vastan, mikä tuntuu vähän tympeältä. Lisäksi hänen hahmonsa on karikatyyrinä niin yliammuttu, että lopputulos on melkein yhtä paljon nolostuttava kuin huvittava.

Pyrotekniikkaa käytetään jopa niin näyttävästi, että elokuva pärjää efektiensä puolesta hyvinkin oikeille sota- ja toimintajysäyksille. Sivurooleissa nähdään Nick Nolten ja Matthew McConaugheyn tapaisia tähtiä, kuten myös Superbadissä poliisia näytellyt Bill Hader.


Aiheeseen liittyvät elokuvat