Twilight – Uusikuu

20.11.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Vampyyrifantasiasarjan kakkososa takeltelee tarinankerronnassaan, mutta uppoaa varmasti kohdeyleisöönsä.

  Stephenie Meyerin supersuosituksi nousseen vampyyrifantasiasarjan toisen osan filmatisointi on alkuperäismateriaaliin nähden ihan asiallinen teinifantasia. Bella (Kristen Stewart) täyttää 18 vuotta ja saa ikäkriisin, koska hänen vampyyri-Edwardinsa (Robert Pattinson) säilyy ikuisesti 17-vuotiaana. Ikäkriisi muuttuu painajaiseksi, kun pieleen menneiden syntymäpäiväjuhlien päätteeksi Edward ilmoittaa perheensä muuttavan seudulta pois.

  Bella vaipuu syvään masennukseen, josta nousee vasta kuukausien jälkeen quileute-intiaaniystävänsä Jacobin (Taylor Lautner) avulla. Huippuvauhtia aikuistunut Jacob kuitenkin kantaa geeneissään salaisuutta, joka lähes rikkoo hänen ja Bellan tiiviiksi muodostuneen ystävyyden.

  Tarkkaan kohdeyleisölleen suunnattu Uusikuu on romaania tuntemattomalle paikoitellen tuskallista katsottavaa. Sen teiniromanssit ovat paatoksellisia ja tarina etenee töksähdellen tunnetilasta ja tapahtumasta toiseen. Ensimmäiseen osaan verrattuna roolisuoritusten jäykistely on kuitenkin jonkin verran pehmentynyt. Lisäksi naispuolisia katsojia hemmotellaan paidattomilla, lihaksia pullistelevilla nuorukaisilla.

  Uudenkuun tarina on edeltäjäänsä huomattavasti vaativampi visuaalisesti. Ohjaajan puikoissa on vuonna 2008 efekti-Oscarin voittaneen Kultaisen kompassin ohjannut Chris Weitz ja kakkososa peittoaakin ykkösen efektien laadussa. Kokonaan tietokoneella tehdyt susihukkaset näyttävät komeilta, eikä vampyyrienkään liikehdintä ole niin päälleliimatun oloista kuin aikaisemmin.

  Uusikuu on neliosaisen vampyyrejä ja ihmissusia vilisevän sarjan ”susitarina” ja vampyyrit jäävät kokonaan taustajoukkoihin. Uusia hahmoja ovat susilauman pojat Sam Uleyn (Chaske Spencer) johdolla sekä Aron (Michael Sheen) johtamat italialaiset volturi-vampyyrit, joita tullaan näkemään sarjassa myöhemmin lisää.

  Lisää luettavaa