Twilight – Aamunkoi Osa 1

18.11.2011 11:22
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.11.2011

Ensimmäisestä Twilight-filmatisoinnista ei ole kovin pitkä aika. Se tuli ensi-iltaan vuonna 2008. Elokuva oli Catherine Hardwicken ohjaama pienen budjetin elokuva. Meidän aikamme Romeo ja Julia oli viaton vampyyritarinoiden avaus suurelle yleisölle ja rikkoi katsojaennätyksiä kaikkialla. Kolmen vuoden jälkeen ensi-iltaan tuleva neljäs Twilight elokuva enteilee sarjan loppua. Stephenie Meyerin kirjoittaman saagan massiivinen viimeinen teos on jaettu kahteen osaan. Toinen osa tulee teattereihin vuoden kuluttua.

Aamunkoi osa 1 elokuvan katsomista helpottaa, jos tietää mitä aikaisemmin on tapahtunut. Bella (Kristen Stewart) oli aivan tavallinen naapurin tyttö, kaunis ja kömpelö. Muutettuaan pieneen Forksin kaupunkiin Yhdysvaltojen länsirannikon pohjoiskolkkaan hän tapasi nuoren kalpeaposkisen miehen, johon rakastui. Bellan rakastettu Edward Cullen (Robert Pattinson) on satoja vuosia vanha vampyyri. Monen jännittävän ja romanttisen seikkailun jälkeen Edward vihdoin kosi Bellaa, joka suostui vampyyrin morsiameksi. Bellan sydänystävä Jacob (Taylor Lautner) on liittoa vastaan, koska tahtoo tytön itselleen ja haluaa lisäksi pelastaa tämän väistämättömältä kohtalolta Edwardin muuttaessa Bellan kuolemattomaksi.

Bill Condonin (Dreamgirls, Kinsey) ohjaama elokuva alkaa Bellan ja Edwardin häillä. Kiireetön ja viipyilevä alku on nautinnollista seurattavaa. Ohjaaja on saanut nuoret näyttelijät esiintymään uskottavasti. Saagan aikaisemmissa elokuvissa se on ollut yksi suurimmista ongelmista. Uskottavuuden ylläpitämistä eivät ole helpottaneet kankaalla juoksentelevat paidattomat susimiehet, joita tässä elokuvassa ei onneksi nähdä. Susimiehiä kyllä, mutta lihakset ovat tyylikkäästi piilossa paidan tai sudenturkin alla. Elokuva on kaikin puolin hienosti ja tyylillä toteutettu eikä katsojan mielenkiinto herpaannu hetkeksikään. Huumoriakaan ei ole unohdettu.

Kun vastavihityt Edward ja Bella huomaavat häämatkallaan odottavansa lasta elokuvan tempo kiihtyy ja muuttuu loppua kohden lähes musiikkivideomaiseksi, mikä istuu elokuvaan täydellisesti. Mitä pidemmälle Bellan raskaus etenee, sitä nopeammin hän tuntuu kuihtuvan pois muistuttaen lopulta pelkkää luurankoa – kuin lapsi söisi äitiään sisältä käsin. Taistelu kahden tarumaailman, vampyyrien ja susien, välillä kiihtyy lapsen synnyttyä. Susilauma on valmis tuhoamaan pienokaisen, jota vampyyrit suojelevat omanaan, mutta yllättäen lapsi saa itselleen erityisen suojelijan.

Twilight – Aamunkoi Osa 1 -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa