UFO Sweden

Ohjelmiston yllätysveto, jonka katsominen on nautinto ohjauksensa, käsikirjoituksensa, rytminsä ja näyttelijätyönsä ansioista. Scifi-seikkailu UFO-tutkijoiden parissa vie helposti mennessään. (Ikäraja K-12)

9.3.2023 13:37
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 10.03.2023

UFO tarkoittaa suomeksi tunnistamatonta lentävää esinettä. Se voi olla mikä tahansa taivaalla nähty esine, jota ei olla vielä tunnistettu, ei siis pelkästään vierailta planeetoilta tulevat vierailijat. Kun esineen on tunnistanut varmuudella enemmän kuin yksi havainnoija, muuttuu esine IFO:ksi, eli tunnistetuksi lentäväksi esineeksi.

Näitä, kuten muitakin yliluonnollisia ilmiöitä Ruotsissa tutkii UFO Sweden -yhdistys. Se pitää majaansa Itä-Götanmaan Norrköpingissä. Tarinan alussa olemme marraskuisena iltana vuonna 1988 punaisen Saab 90 -auton luona. Autossa istuu UFO-tutkija Uno (Oscar Töninge) ja takapenkillä hänen 8-vuotias tyttärensä Denise (Lilly Lexfors). Uno on luonut kaavan, jossa sääolojen äkkisestä muutoksesta voidaan päätellä UFO:jen liikkeitä. Aineistokseen hän tarvitsee SMHI:n, eli Suomen Ilmatieteenlaitosta vastaavan laitoksen, arkistotietoja. Ne, oman uransa hinnalla, toimittaa toinen UFO-tutkija Lennart (Jesper Barkselius), joka jää kiinni teostaan.

Kahdeksan vuotta myöhemmin 16-vuotias Denise (Inez Dahl Torhaug) oirehtii isänsä katoamisen seurauksista kesken tutkimuksiensa tuntureilla. Denise ei sopeudu kouluun ja tekee kaikenlaisia kolttosia, joista häntä on ollut pelastamassa poliisi Tomi (Sara Shirpey), jonka kärsivällisyys alkaa tulla päätökseensä. Seuraavalla kerralla hän toimittaisi Denisen koulukotiin.

Kunnes eräänä iltana maanviljelijä saa elämänsä pelästyksen. Kuin tyhjästä hänen latoonsa lentää seinän läpi samanlainen auto, jonka näimme elokuvan alussa. Kun tieto tapahtuneesta kantautuu Deniselle, hän lähtee katsomaan omin silmin autoa. Hän vakuuttuu, että se on täsmälleen hänen isänsä auto. Niinpä hän kiinnostuu isänsä tutkimuksista ja ottaa yhteyttä UFO Swedeniin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii potkut SMHI:sta saanut Lennart. Muutkin jäsenet muistavat Unon ja hänen työnsä hyvin. Vanha jäärä Gunnar (Håkan Ehn) vastustaa mitään uusia tutkimuksia. Kaiken pitäisi jatkua kuin ennenkin. Muut jäsenet ovat hekin aika erikoista sakkia.

Lopulta Denise saa nuoruuden vimmallaan tahtonsa läpi, ja pieni yhdistys alkaa tutkia tapausta. Lisäpontta tutkimukset saavat, kun syvältä metsän kätköistä löytyy karttaan merkitsemätön SMHI:n huipputeknologiaa sisältävä tutkimusasema, jolla ei ole mitään tekemistä heidän normaalityönsä kanssa. Asialla on ollut omin päin Lennartinkin potkujen takana ollut KICKI (Eva Melander).

UFO Sweden on yllättävä löytö ja lisä elokuvaohjelmistoon. Ensivaikutelma voisi ohjata enemmän nuorisohömpän tai epäkiinnostavan sekoilun suuntaan. Mutta enempää ei voisi erehtyä. Se on taitavasti kirjoitettu ja ohjattu komediallinen draama, jonka seikkailun käänteissä ei elokuvan kestosta huolimatta pitkästy. Karvan verran alle kaksituntisena siitä olisi saattanut löytyä trimmattavaa sieltä täältä, mutta mitään suuria puutteita siinä ei ole.

Hahmot on tyypitelty hyvin, vaikka jotain stereotyyppisiä piirteitä saattaa löytyä. Sekään ei ole suuren suuri puute. Näyttelijät tekevät kaikki hienoa työtä ja ohjaaja Victor Danell pitää kerronnan rytmin yllä taitavasti. Käsikirjoituksessa on fiksuutta ja oveluutta, jota ei heti voisi uskoa pohjoismaisesta elokuvasta. Mukana on aikavääristymiä, madonreikiä ja Einsteinin suhteellisuusteoriaa. Tätä katsoessa mieleen ei voi olla hiipimättä pelottava ajatus, että jos tämä olisi yritetty tehdä Suomessa… On parempi vain karistaa sellaiset hypoteettiset ajatusleikit ja nauttia näkemästään.

Hannu Liekso

UFO Sweden -elokuvan traileri

Lisää luettavaa