Vice – Vallan oikeat kasvot

Christian Bale tekee jälleen uskomattoman roolisuorituksen. Tällä kertaa hän muuntuu varapresidentti Dick Cheneyksi.

24.1.2019 17:19
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 25.01.2019

Elokuva Yhdysvaltain varapresidentistä? Miksi ihmeessä? Dick Cheney ei ollut mikään suuri valtiomies John F. Kennedyn tai Martin Luther Kingin tapaan. Ennen Vicen näkemistä olisi ollut vaikea kuvitella, miksi hänestä pitäisi tehdä ison budjetin Hollywood-elokuva.

Vähän sama kuin tekisi Suomessa elokuvan Jan Vapaavuoresta tai Mauri Pekkarisesta.

Dick Cheneyn julkisuuskuva ei ole kovin positiivinen. Vicen ohjaaja-käsikirjoittaja Adam McKay on sanonut että George W. Bushin varapresidenttinä toiminut Cheney sai lempinimen Darth Vader, ja hänet muistetaan yksityishenkilönä lähinnä siitä, että hän ampui ystäväänsä haulikolla.

Republikaanipuolueeseen kuulunut Cheney oli Yhdysvaltain varapresidenttinä yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista. Samalla hän oli hyvin epäsuosittu poliitikko, jota vähänkin liberaalimpia näkemyksiä edustavat ihmiset inhosivat.

Vaikka päähenkilö ei ole sympaattinen eikä samastuttava, elokuvasta on saatu erittäin kiinnostava kokonaisuus. On kaksi asiaa, jotka tekevät elokuvasta onnistuneen. Toinen on Adam McKay ja toinen on pääosaa esittävä Christian Bale.

McKay tunnettiin pitkään komediaohjaajana ja Will Ferrellin yhteistyökumppanina. Kaksikko teki yhteistyötä muun muassa Uutisankkuri-elokuvissa ja Katastrofikytissä. Finanssimaailmaan sijoittuva The Big Short oli käänne McKayn uralla. Se osoitti hänen pystyvän tekemään komedian ohella myös vahvaa ja kiinnostavaa draamaa.

Suomenkielisen lisänimen Vallan oikeat kasvot saanut Vice jatkaa The Big Shortin viitoittamaa tietä. Siinäkin käsitellään Yhdysvaltain lähihistorian kipukohtia todellisten henkilöiden ja tapahtumien kautta.

Cheney tunnettiin piinkovana poliitikkona ja yritysjohtajana, mutta nuorena miehenä 1960-luvulla hän oli häiriköivä juoppo, jonka opinnot jäivät kesken. Tärkeässä roolissa miehen ryhdistäytymiseen oli hänen vaimonsa, joka antoi uhkavaatimuksen: ”Jos sinusta ei tule kunnon miestä, minä lähden”. Jo muutaman vuoden päästä Cheney pääsi tärkeälle paikalle poliittisena avustajana.

Cheneyllä oli urallaan apuna kaksi merkittävää poliitikkoa: ensin Donald Rumsfeld ja myöhemmin George W. Bush. Cheney toimi molempien kakkosmiehinä ja pääsi heidän kauttaan vallan ytimeen. Ja vaikka Cheney on kova ja häikäilemätön poliitikko, hän ei ainakaan elokuvan mukaan ole pelkkä kylmä laskelmoija vaan myös lojaali persoona paitsi kollegoilleen myös läheisilleen. Se näkyy kohtauksessa, jossa hänen tyttärensä paljastaa olevansa lesbo.

Adam McKay hallitsee suveneeristi kaikki elokuvan keinot. Hän käyttää takaumia ja kekseliästä kuvakerrontaa ja pitää kokonaisuuden mielenkiintoisena alusta loppuun. Elokuvan kertojaäänikään ei ole ihan tavallinen tyyppi.

Christian Bale kannattelee elokuvaa uskomattomalla roolisuorituksellaan. Bale ei muistuta Cheneytä ulkoisesti siviilissä lainkaan, mutta jollain ihmeellisellä tavalla hän on muuntaunut aivan toisennäköiseksi ihmiseksi. Balella on ollut apuna taitavia maskeeraajia, mutta ennen kaikkea kunnia kuuluu näyttelijälle itselleen. Bale on Cheney koko olemukseltaan, ja hän osoittaa jälleen kerran hallitsevansa millaisen roolityön tahansa.

Sivuosissakin nähdään mainioita roolisuorituksia. Amy Adams tekee vahvan roolin Cheneyn vaimona, joka ei jää pelkäksi edustusrouvaksi. Sam Rockwell on hervoton George W. Bush, ja Steve Carell tykittelee Donald Rumsfeldinä.

Yhdysvaltain elokuva-akatemiakin on havainnut Vicen ansiot. Se sai peräti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, joista McKay on mukana kolmessa: paras elokuva, ohjaus ja käsikirjoitus. Näyttelijöistä ehdokkuudet nappasivat Bale, Adams ja Rockwell. Lisäksi elokuva sai ehdokkuudet leikkauksesta ja maskeerauksesta. Kaikki menivät oikeaan osoitteeseen.

Jussi Huhtala

Vice – Vallan oikeat kasvot -elokuvan traileri

Lisää luettavaa