Viimeinen näytös

Värikylläinen tarina elokuvan lumoavasta valosta. (Ikäraja K-7)

1.9.2022 13:11
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 02.09.2022

Samay (Bhavin Rabari) on 9-vuotias poika, joka asuu pienessä intialaiskylässä perheensä kanssa. Perhe elää myymällä teetä junamatkustajille rautatieasemalla. Tienestit jäävät pieniksi ja perheen elämä on vaatimatonta. Silloin kun ei ole koulussa tai auta isäänsä töissä, Samay kertoo tarinoita ja luo mielikuvituksellisia leikkejä ystävilleen.

Eräänä päivänä Samayn isä Bapuji (Dipen Raval) vie perheensä elokuviin. Yleensä isä halveksuu elokuvia, mutta tällä kertaa tarjolla on uskonnollinen elokuva, jonka hänkin hyväksyy. Samay lumoutuu valkokankaan voimasta, ja kokemus muuttaa nuoren pojan elämän suuntaa. Samay alkaa lintsata koulusta livahtaakseen elokuviin. Elokuvateatterissa Samay tutustuu koneenkäyttäjä Fazaliin (Bhavesh Shrimali), joka antaa pojan katsoa elokuvia ilmaiseksi vastineeksi tämän äidin leipomista herkullisista eväistä.

Viimeinen näytös on rakkauskirje elokuvalle, ja se kulkee Giuseppe Tornatoren Cinema Paradison (1988) jäljissä. Elokuva on intialaisohjaaja Pan Nalinin puolielämäkerrallinen tarina, jonka hän on myös käsikirjoittanut. Tarina sijoittuu ohjaajan lapsuuden kotikylään. Myös Nalinin lapsuudenperhe tienasi rahansa myymällä teetä rautatieasemalla. Tarinassa on silti runsaat, fiktiiviset siveltimenvetonsa, sillä Nalinin elokuva on ylistys tarinankerronnalle. Se kuvaa hienosti, kuinka suuri merkitys tarinoilla voi olla vaativissa olosuhteissa kasvaville lapsille.

Visuaalisesti Viimeinen näytös on vaikuttava. Swapnil S. Sonawanen kuvauksessa intialaisen ruoan rikkaat värit pääsevät esille ja värikkäiden lasipalasten läpi kulkeva valo saa maailman näyttäytymään uudesta kulmasta. Elokuvan loppupuolella Samay kertoo perheelleen haluavansa tutkia valoa, sillä valosta tulee tarinoita ja tarinoista elokuvia.

Bhavin Rabari on nappivalinta Samayn rooliin. Hänen ilmaisuvoimansa ja eläytymiskykynsä ovat hämmästyttävän vahvoja. Rabarin kautta tavoitetaan lapsen näkökulma, maailma, jossa tarinoille ja taialle on tilaa. Se lumo, josta elokuvatkin syntyvät.

Susanna Bono

Viimeinen näytös -elokuvan traileri

Lisää luettavaa