Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä

GENRE , , ENSI-ILTA 12.09.2014 TÄHDET

Ruotsalaisiin lastenkirjoihin perustuvien Viiru ja Pesonen -piirrettyjen jälkeen on vuorossa kiinnostava sekoitus Saksasta: suomeksi dubatussa elokuvassa nähdään oikeita näyttelijöitä ja lavasteita, joihin on yhdistetty tietokoneella luotuja hahmoja, tärkeimpänä tietysti vanhapoika Pesosen ihmismäinen kissaystävä Viiru. Ratkaisu toimii, varsinkin kun todellisen ja tietokoneella luodun kuvan yhdistämisen toteutuskin on eurooppalaisittain erittäin onnistunutta.

Elokuvan oikeiden näyttelijöiden esittämät ihmiset ovat yksinään asuva poikamies Pesonen, toiminnaltaan ja käytännöllisyydeltään kyseenalaisten laitteiden väsääjä, sekä hänen naapureinaan asuvat rouva Anttonen ja metsästäjä Kosonen. Anttosta esittää meilläkin levitykseen päässeistä saksalaiselokuvista, etenkin Bagdad Cafésta (1987) tuttu Marianne Sägebrecht. Lisäksi pihapiirissä vaeltelee eläviä kanoja ja Viirun kauhuksi muodostuva Kososen karkaileva vihikoira.

Muutamat elokuvassa nähtävät pihapiirit ja sisätilat on lavastettu yksityiskohtia pursuileviksi, useammallekin katselukerralle uutta löydettävää tarjoaviksi ympäristöiksi. Jopa Pesosen tilaa reunustava metsä on tuunattu pursuamaan mitä monimuotoisimpia kasveja ja sieniä. Ne luovat tarinoille sadunomaisen taustan, jota vasten Viirun inhimillisyys ja kaksikon oudommatkin päähänpistot tuntuvat luonnollisilta.

Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä esittelee Pesosen ja Viirun ensikohtaamisen ja ystävyyden synnyn. Lisäksi kohdataan Pesosen kotimökin seinien sisällä asuvia outoja keppostelijoita, yritetään tulla toimeen kovaäänisen kukon kanssa, jotta se ei joutuisi pataan, pelotellaan kettua ja järjestetään syntymäpäiväjuhlia.

Poukkoilevasta tarinasta huomaa, että se perustuu useaan erilliseen tarinaan, mutta kuvauksen ja hahmojen sympaattisuus ja energisyys peittävät alleen hienoiset kauneusvirheet, jotka todennäköisesti vain aikuinen huomaa. Viirun ja Pesosen ihastuttava, kummassakin parhaat puolet kukoistamaan saava ystävyys ja sen värikäs kuvaus viihdyttävät ikään katsomatta.

 


Aiheeseen liittyvät elokuvat