What If

13.8.2014 16:40
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 15.08.2014

Wallace (Daniel Radcliffe) on syrjäänvetäytyvä, hieman kömpelö ja itsestään epävarma brittiläinen nuorimies, joka asuu Kanadassa. Hän on jättänyt opintonsa lääketieteellisessä kesken ja lähinnä ajelehtii. Wallace on saanut siipeensä edellisissä suhteissaan ja haluaa lyödä hanskat tiskiin naisten suhteen. Ja niin hän päättääkin, kun eräissä juhlissa jopa hänen kämppäkaverinsa Allan (Adam Driver) löytää elämänsä naisen.

Samoissa juhlissa Wallace tapaa myös hauskan, kiinnostavan ja erikoisen animaattorin, Chantryn (Zoe Kazan), joka on kuitenkin tahollaan sitoutunut. Chantry asuu yhdessä pitkäaikaisen poikaystävänsä Benin (Rafe Spall) kanssa, joten Wallacelle jää ainoaksi vaihtoehdoksi jatkaa Chantryn tapaamista ystäväpohjalta. Wallace haluaa tehdä niin, vaikka se riepookin häntä, sillä kemiat ja sielujensympatiat kahden nuoren välillä ovat vahvoja.

Wallace ja Chantry pitävät tiiviisti yhteyttä ja jakavat paljon asioita. He tutustuvat toistensa lähipiireihin, Wallace Beniin ja Chantryn sisareen Daliaan (Megan Park), joka ei ole innoissaan päähenkilöiden välisestä ystävyyssuhteesta, eikä erityisesti pidä Wallacesta. Allan sen sijaan yrittää saada Wallace tajuaan, että Chantry olisi tälle juuri se oikea nainen. Wallace tekee kaikkensa torjuakseen ajatuksen, koska on päättänyt vetäytyä naismarkkinoilta. Kun Chantry saa ylenemistarjouksen, josta ei voi kieltäytyä ja joka tarkoittaa muuttamista pois maasta, tajuaa Wallace vihdoin tunteidensa syvyyden ja vakavuuden.

What if pohdiskelee meille ihmiselle niin tyypillistä aihetta ”mitä jos…”. Miten erilaista elämäni olisikaan, jos joku asia siinä olisi toisin. Mitä, jos olisin tehnyt tai sanonut jotain toisin. Tarttunut hetkeen. Jossittelu on luonnollista, mutta voi pahimmillaan johtaa ahdistukseen, jollei tee mitään asiantilan muuttamiselle. Asetelmallisesti Michael Dowsen ohjaama romanttinen komedia pohtii samaa asiaa kuin lajityyppinsä parhaimmistoon kuuluva Kun Harry tapasi Sallyn (ohjaus Rob Reiner, 1989), voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä. Billy Crystalin ja Meg Ryanin tähdittämä elokuva väitti lopulta, että rakkaus voittaa silti ystävyyden, ja niin väittää tämäkin.

Nyt jo aikuistunut Daniel Radcliffe (s. 1989) alkaa päästä pikkuhiljaa eroon Harry Potterin raskaasta varjosta, vaikkei varmaan koskaan aivan täysin siihen pystykään. Toisin kuin niin monet lapsitähdet, Radcliffe on saanut jo melko mukavasti elokuvarooleja, vaikka niitä ei juurikaan ole aikaisemmin Suomen valkokankailla asti nähtykään. Hän on varsin hyvä näyttelijä, ja suoriutuu Wallacen osasta mallikkaasti. Liekö syy Radcliffen brittiläisyys, hänen näyttelijänkykynsä vai elokuvan tekijöiden kliseinen näkemys, mutta Radcliffen suoritus tuo mieleen nuoren Hugh Grantin vastaavissa elokuvissa.

What if on pikkunokkela ja soljuva elokuva. Nuoret näyttelijät vievät tarinaa jouhevasti eteenpäin ja ovat rooleissaan uskottavia. Dialogi on nasevaa ja oivaltavaa. Tämä johtuu varmasti siitä, että elokuva perustuu Toothpaste and Cigars -nimiseen näytelmään. Toisin kuin niin monet näytelmäsovitukset What If ei pitäydy vain yhdessä tai kahdessa lokaatiossa, eivätkä sen kohtaukset ole ylipitkiä ja perustu pelkkiin puhuviin päihin.

 

What If -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa