World War Z

/ GENRE , ENSI-ILTA 19.07.2013 TÄHDET

Brad Pittin esittämä Gerry Lane huomaa eräänä päivänä olevansa perheineen keskellä koko ajan kasvavaa katastrofia, kun pureman välityksellä leviävä kulkutauti muuttaa ihmiset raivotautisiksi pedoiksi. Entisenä YK:n tutkijana tiukoissakin paikoissa työskennellyt mies ei voi olla tekemättä huomioita zombi-epidemian oireista. Siitä on hyötyä, kun hänet pakkovärvätään takaisin järjestön palvelukseen. Lane kiertää ympäri maailmaa koko ajan kutistuvissa ihmisten turvalinnakkeissa etsimässä johtolankoja taudin selättämiseksi.

Elokuvan rakenne on hyvin suoraviivainen: Lane matkustaa johonkin paikkaan, joka käytännössä saman tien joutuu zombien hyökkäyksen kohteeksi, ja eloonjääneet matkaavat kohti seuraavaa etappia. Yksinkertaisen juonen korvaa tuoliin naulitseva toteutus, joka pitää jännityksen lähes koko ajan tapissa. Elokuvan tekemiseen on palanut rahaa, mutta jokainen taala näkyy valkokankaalla. Maailmanlopun tunnelma ei häviä vatsanpohjasta suvantovaiheidenkaan aikana.

Raatelevien zombien tekojen ja epäkuolleiden teilauksen verisimmät yksityiskohdat on häivytetty kuvan ulkopuolelle. World War Z tyydyttänee silti monenmoista kauhun ja toiminnan nälkää: on sekasortoisia joukkokohtauksia, pienempimuotoista takaa-ajoa ja zombeja kuhisevissa suljetuissa tiloissa hiiviskelyä. Katsojalle ei isketä silmää, jolloin elokuvan pari mustan huumorin sävyttämää hetkeä todella erottuvat.

Loppuratkaisun uskottavuuden kannalta mennään rimaa hipoen, eikä elokuvan paatoksellinen lopetus tyydytä. Matka sinne on kuitenkin niin hiuksianostattavan hieno, että todennäköisesti elokuvasta valittavat lähinnä Max Brooksin kirjasta pitäneet. Elokuva nimittäin hävittää sen rakenteen ja monet tasot niin perusteellisesti, että filmatisoinnin sijaan voidaan puhua kahdesta aivan itsenäisestä teoksesta.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat