Yön kirkas tähti on intiimi periodidraama

9.4.2010 23:55
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

”Yön kirkas tähti…” Näin alkaa romantiikan ajan kiitetyimpiin kuuluneen runoilijan, englantilaisen John Keatsin (1795-1821) runo Viimeinen sonetti, jonka hän kirjoitti huikean inspiraation vallassa pian sen jälkeen kun oli kihlautunut nuoren Fanny Brawnen (1800–1865) kanssa. Ohjaaja Jane Campion nimesi Keatsin ja Brawnen romanssista kertovan intiimin periodidraamansa sonetin mukaan.

Campion on uusiseelantilainen elokuvantekijä, joka tunnetaan naistarinoiden kertojana. Hänen rakastetuin elokuvansa on kiistatta Piano (1993), mutta hän on kerännyt kiitoksia yhtä lailla elokuvillaan Enkelin kosketus (1990), Naisen muotokuva (1996) ja Holy Smoke – pyhässä pilvessä (1999). Myös Yön kirkas tähti korostaa naisnäkökulmaa ja kuvaa kuulun runoilijan ja hänen suuren rakkautensa vaiheita pitkälti Brawnen silmin.

Campion kiinnostui Keatsista jo vuosia sitten luettuaan Andrew Motionin Keats-elämäkerran. Hän ei ollut kuitenkaan halukas tekemään perinteistä elämäkertaelokuvaa. Tuore lähestymistapa aiheeseen löytyi, kun Campion tutustui tarkemmin Fanny Brawnen tarinaan.

Brawne oli tavallinen joskin melko sivistynyt perhetyttö, joka asui romanssin aikana Keatsin naapurissa. Rakastavaisista tuli hyvin läheiset. Runoilijalupaus kutsui teräväkielistä Brawnea marakatiksi, ja pari ajautui tämän tästä pieniin kiistoihin. Näyttelijä Abbie Cornishissa yhdistyy ilmiömäisesti Fannyn juurevuus ja henkevyys, ja Ben Whishaw koskettaa hauraana mutta rajattoman lahjakkaana runoilijana.

Yön kirkas tähti on pakahduttava balladi ensirakkaudesta. Nuoret rakastavaiset eivät ehtineet elää yhdessä, sillä Keats kuoli tuberkuloosin uuvuttamana Roomassa 1821. Hän oli 25-vuotias. Brawne suri kihlattunsa kuolemaa hillittömästi ja käyttäytyi kuin leski pukeutuen mustiin kolmen vuoden ajan. Synkästä aiheestaan huolimatta Campionin elokuva on hellä ja valoisa.

Niina Holm

Tähdet: ★★★★

Yön kirkas tähti
Bright Star
ISO-BRITANNIA / AUSTRALIA / RANSKA 2009
OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS Jane Campion
PÄÄOSISSA Abbie Cornish, Ben Whishaw, Kerry Fox, Paul Schneider, Thomas Sangster
GENRE Draama / romantiikka
IKÄRAJA Sallittu
KESTO 2 t
ENSI-ILTA 9. huhtikuuta

Lisää luettavaa