Zootropolis – eläinten kaupunki

3.3.2016 14:44
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.03.2016

Disney-animaation alkuperäinen nimi on Zootopia, mutta Euroopassa siitä käytetään nimeä Zootropolis, millä ilmeisesti viitataan saksalaisohjaaja Fritz Langin Metropolis-klassikkoon. Alkuasetelma kyllä muistuttaa enemmän Poliisiopisto-komedioita.

Zootropolis on suurkaupunki, jossa petoeläimet ja saaliseläimet elävät sovussa, mutta jokaisella lajilla on oma kaupunginosansa. Animaation keskushahmo on kaniini nimeltä Judy Hopps (äänenä Ginnifer Goodwin/Iina Kuustonen), joka on vanhempiensa epäilyistä huolimatta valmistunut poliisikoulusta erinomaisin arvosanoin.

Ensimmäisessä työpaikassaan Zootropolisin poliisivoimissa hän kuitenkin joutuu tyytymään parkkipirkon hommiin, sillä kaniinia ei pidetä kovin katu-uskottavana virkavallan edustajana muiden nisäkkäiden joukossa. Näyttääkseen kykynsä Judy päättää selvittää mystiset katoamistapaukset, jotka ovat saaneet koko kaupungin pelon valtaan. Vastahakoiseksi apurikseen Judy pestaa hämäräperäisiä bisneksiä harrastavan ketun (Jason Bateman/Ilkka Villi).

Zootropolisin ohjaajakaksikosta Byron Howard tunnetaan muun muassa elokuvista Bolt ja Kaksin karkuteillä. Simpsoneitakin pitkään tehnyt Rich Moore puolestaan ohjasi tätä ennen Disneylle Räyhä-Ralfin. Yhteistyöstä on syntynyt upea kokonaisuus. Zootropolisin kaupunkimaisemat ja erilaiset eläinhahmot on toteutettu näyttävästi ja kekseliäästi. Rikostarina on paitsi hupaisa myös jännittävä, ja siinä tulee jatkuvasti yllättäviä käänteitä. Aikuiselle katsojalle lisäviihdettä tuovat hauskat viittaukset Kummisetä-elokuvaan.

Parasta Zootropolisissa on sen hienovaraisesti välittyvä sanoma. Elokuvassa käsitellään suvaitsevaisuutta suorastaan käänteentekevällä tavalla. Siinä paitsi puolustetaan erilaisuutta myös romutetaan perinteisiä eläinsatujen kliseitä. Lammas ei välttämättä ole pelkästään kiltti eikä laiskiainen pelkästään hidas, vaan kaikenlaisista hahmoista voi löytyä monenlaisia ominaisuuksia. Se on Zootropolisin paras oivallus.

Kun vielä elokuvan kohderyhmään kuuluva kymmenvuotias katsoja antaa elokuvalle täydet pisteet, niin on pakko todeta, että tässähän on lajityypissään täydellinen paketti.

Zootropolis – eläinten kaupunki -elokuvan traileri

Lisää luettavaa