Elokuvien New York – tässä Top 10

23.8.2012 12:17

New York on tuttu kaikille elokuvia katsoneille. Kaupungissa on tehty lukemattomia filmatisointeja, joissa se näyttäytyy milloin isommassa, milloin pienemmässä roolissa. Lisäksi New York ja sen osat Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx ja Staten Island ovat inspiroineet ajasta aikaan – monille taiteilijoille se on pilvenpiirtäjien katkomine horisontteineen maailman ainoa oikea metropoli.

Ohjaajat kuten Woody Allen ja Spike Lee ovat tuoneet kaupunkia esille useissa töissään. He ovat esittäneet omat kommenttinsa kaupungista, jossa koko maailma on läsnä, mutta jossa eletään paikoin kuin kylässä.

Teksti: Matti Komulainen

10. Aamiainen Tiffanylla

1960-luvulla New York edusti monille länsimaisen hyvinvoinnin huipentumaa. Se oli yltäkylläisyyden ja vaurauden vertauskuva, ja sen kosmopoliittinen tunnelma houkutteli väkeä paremman elämän toivossa katkeamattomana virtana.

Holly Golightly oli yksi tulijoista, maalaistyttö ja onnenonkija äveriäs puoliso mielessään. Todellisuus vain oli jotain muuta kuin haave helposta onnesta.

Blake Edwards pohti ohjaustyössään ajan henkeä osuvasti mutta osoittelematta. Audrey Hepburnin esittämä laskelmoija sai satiirikolta lempeän käsittelyn, samoin kaupunki. Manhattanin tavaraparatiisien supattamat lupaukset kiteytyivät maineikkaassa korukaupassa: Tiffany’s soi välineet parhaisiin mahdollisiin hetkiin siinä yhteiskuntaluokassa, johon Holly havitteli.

9. Maratoonari

Maratonjuoksua harrastavan historianopiskelijan elämä vinksahtaa radaltaan, kun hän saa tietää kuoliaaksi puukotetun veljensä toimineen hallituksen agenttina salaisissa operaatioissa.

Natsitohtori Szell (Laurence Olivier) kiduttaa hammasporalla kaikesta autuaan tietämätöntä Babea (Dustin Hoffman) tentaten ”Onko se turvallista”. Repliikki jäi elämään pitkäksi aikaa lentävänä lauseena William Goldmanin romaanin filmatisoinnin noustua kassamagneetiksi.

Ohjaaja John Schlesinger näytti New Yorkin pettävän pintakoreuden. Baben tuttu lenkkimaasto Keskuspuisto samoin kuin Manhattanin ihmisen mittakaavaansa nielaisevat kadut muuttuivat elokuvassa pelon tyyssijaksi, kun komeaa tulevaisuutta lupaillut city näytti nurjat puolensa.

8. Kummisetä

Mafia pesiytyi New Yorkin kaltaisiin Yhdysvaltain suurkaupunkeihin, joissa oli loputtomasti mahdollisuuksia ansaita omaisuuksia ihmisten heikkouksilla. Mario Puzon bestseller pureutui mafiaan amerikkalaisittain perheen kautta – Kummisetä on ennen kaikkea sukukronikka veren velvoitteista.

New York tarjosi puitteet pimeälle elinkeinolle. Kaupunki toimi myös elävänä kulissina useissa kohtauksissa. Al Pacino ja Diane Keaton joulushoppailivat 5. Avenuella, ja Manhattanilla kuvattiin myös Michael Corleonen vierailu isänsä luona sairaalassa sekä don Barzinin murha. Klaanin koti sijaitsi puolestaan Staten Islandilla aidossa Tudor-tyylisessä huvilassa.

7. Shaft – Kivikova dekkari


Yksityisetsivä John Shaft selvitti kimurantteja keissejä New Yorkissa aseinaan revolveri, nyrkit ja karisma. Richard Roundtreen tiukka roolityö ja Isaac Hayesin latautunut soundtrack nousivat välittömäksi hitiksi.

Oleellinen osa Shaftia oli toimintamiljöö. Amerikanafrikkalaisten ja latinojen asuttamassa Harlemissa sekä West Villagessa ja Meatpacking Districtissä liikkunut sankari oli kotonaan erilaisissa ympäristöissä. Shaft tunsi kadut, hallitsi niitä mustien veljien liiga tai italialaiset nilkit – sosiaalinen älykkyys toi miehelle etulyöntiaseman, jota hän hyödynsi myös vaakamambon soidessa.

6. Annie Hall

New York oli Woody Allenin elokuvien ympäristö ja tekopaikka kutakuinkin koko 1970-luvun. Kotimiljööstä muodostui töiden kautta kiehtova kuva. Neuroottisen puheliaissa ihmissuhdepuinneissa New York oli kaiken sisäänsä sulkeva kosmos – maailmankaikkeus yhdessä pisteessä, jossa saattoi kokea kaikki elämän vivahteet kaipaamatta koskaan sen ulkopuolelle.
Annie Hallissa kaupunki näyttäytyy romanttisessa valossa pääparin vaiheiden näyttämönä. Samalla elokuva on rakkaudenosoitus itse kaupungille, sen henkeäsalpaavalle kauneudelle kontrasteja tuovan rumuuden rinnalla. Allen vei kameran paitsi eri puolille Manhattania, myös Bronxiin ja Brooklyniin – Alvyn lapsuudenkodiksi lainattiin rakennus Coney Islandin huvipuistosta, hummeria taas kokattiin Long Islandin rantamaisemissa.

Lisää luettavaa